Sign In

Влада Републике Српске утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о шумама

Објављено:

​​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 28. сједници, одржаној у Бањалуци, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о шумама.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић рекао је да се најважније измјене које су уврштене у овај Нацрт односе на намјенски утрошак средстава које општине прикупљају на основу сјече шуме, услове за регистровање извођача радова, ефикасије кориштење шумске биомасе и онемогућавање препродаје трупаца.

Министар Пашалић рекао је да је један број мањих општина, које практично функционишу од накнада од шума, имало проблем, јер је ранијим Законом била прописана тачна намјена за кориштење тих средстава.

„Дешавало се да општине имају средства на располагању, али су имали ту законску баријеру и нису могли да их троше за неке друге намјене које чине живот једне мале локалне заједнице. Овим измјенама омогућавамо да се та средства троше и на друге потребе, изузев за исплату плата и накнада”, објаснио је министар.

Министар Пашалић, говорећи о условима за регистрацију извођача радова, истакао је да шумска газдинства дјелимично имају своју механизацију, а да углавном користе услуге других правних лица која врше сјечу шуме.

„Сад смо кориговали те услове у смислу да извођачи, поред привредних друштава, могу бити и самостални предузетници. То подразумијева и пуну контролу од стране Министарства у лиценцирању тих извођача”, истакао је министар.

Министар Пашалић рекао је да је измјенама Закона дефинисан и начин ефикаснијег коришћења шумске биомасе.

„Приликом сјече стабала, уклањање бочних прираста раније је вршено на​ самом мјесту сјече. Та биомаса остајала на том локалитету и било је тешко да се транспортује. Данас, због све већих потреба за биомасом од стране топлана или фирми које се баве производњом пелета и брикета, предвидјели смо да се трупац извуче на неко приступачно мјесто, на којем се тада врши уклањање тих бочних прираста“, објаснио је министар Пашалић и подсјетио да је прије неколико мјесеци измјеном правилника о цјеновнику дефинисана и цијена биомасе.

Министар је рекао и да је измјенама Закона о шумама онемогућена препродаја трупаца.

„Раније је неки привредни субјекат могао да купи од “Шума Републике Српске“ трупце, а онда изда своју отпремницу и препрода те трупце неком другом правном субјекту. Ту увијек постоји простор за злоупотребу”, нагласио је министар.

Министар шумарства Републике Српске нагласио је да овим измјенама само отпремница јавног предузећа може да прати трупце и да нема препродаје.

„То су најважније измјене. Имали смо широке консултације са представницима локалних заједница и свима који имају везе са овим сектором, и усагласили смо ове приједлоге“, рекао је министар Пашалић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.