Sign In

Влада Републике Српске утврдила сет закона с циљем поваћања плата за запослене који плате примају из буџета Републике Српске

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са министрима, разговарао је данас у Бањалуци, са делегацијом Савеза синдиката Републике Српске, на челу са предсједницом Ранком Мишић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, након састанка, изјавио је да је Влада Републике Српске данас утврдила, с циљем поваћања плата за запослене који плате примају из буџета Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске,  Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске.       

Према његовим ријечима, разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената и повећање плата за запослене у наведеним областима и то на начин да се платни коефицијенти до 5,00 увећавају за 20%; платни коефицијенти од 5,50-10,90 за 10%; платни коефицијенти од 11,15 до 19,05 за 7% и платни коефицијенти од 19,25 до 26,23 за 5%.

Премијер Вишковић навео је да плате неће бити повећане за оне чији је коефицијент 26,23 и више и поновио да ће најниже плате бити повећане за 20%, а највише за 5%.

Премијер Вишковић појаснио је да ће сви запослени имати скоро исти финансијски ефекат повећања плата.

„Ако је повећање плата, под знацима навода, 90КМ, онда тих 90КМ примају и они који су до сад имали 450, а истих тих 90КМ примају и они који имају плату 1500КМ. Нисмо жељели да идемо са линеарним повећањем, јер би у том случају они са највећим платама имали знатно веће повећање у односу на најниже плате“, истакао је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је рекао да је разговор са Савезом синдиката био конструктиван и да је то наставак коректне и конкретне сарадње.

Према његовим ријечима Савез синдиката има своје захтјеве, а да Влада по њиховим захтјевима поступа у складу са могућностима.

„Један од захтјева Савеза синдиката који је стар неколико година и који је често понављан, је очекивање да расте плата у реалном сектору. Створиле су се могућности да то и урадимо”, рекао је премијер Вшковић.

Он је подсјетио да до ове године, за раднике који примају плату из буџета није било значајнијег повећања плата неколико година.

Предсједник Владе осврнуо се на повећања плата радницима у образовању и полицијским службеницима и рекао да се закони који су данас разматрани на сједници Владе односе на повећање плата радницима у јавној управи, полицији, правосуђу, образовању, култури и другим секторима.

„Сви они ће имати повећање плата од Нове године“, поручио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић рекао је да је на данашњем састанку било ријечи и о Закону о раду.

„Формирана је радна група која ће наставити преговоре. Нисам сигуран да због тренутног датума можемо доћи до коначног Закона о раду до Нове године, али је сигурно да ћемо имати радну верзију овог закона у овој години, што нам је циљ“, нагласио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић навео је да је данас разговарано и о јачању улоге Економско - социјалног савјета, који је значајан за Републике Српску.

,,Имамао честе притиске из европске заједнице да ово преговарање на неки начин подигнемо на ниво БиХ. Ми то из Републике Српске не желимо дозволити, желимо да наш Економско - социјални савјет и преговарање остане у институцијама Републике Српске и зато ћемо се потрудити да и овај институт, у наредном периоду, као значајан за Републику Српску, још више ојачамо“, поручио је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је рекао да је на данашњој сједници Влада утврђено још неколико законских рјешења те да је констатовано да се у потпуности прати Акциони план и да Влада Републике Српске испуњава све своје обавезе.

Према његовим ријечима, разматран је и Нацрт закона о високом образовању и Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко–Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко–Бијељина–Рача.

,,План парцелације који је данас усвојен на Влади за изградњу ауто- пута од  Добоја према Бијељини – Рачи – Беогарду је скраћен и он је назван План парцелације за изградњу ауто-пута Брчко - Бијељина – Рача. То је урађено како не бисмо губили драгоцијено вријеме зато што имамо одређених несугласица око трасе Вукосавље – Брчко“, појаснио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Вишковић је нагласио да се новим законом о виском образовању, за све редовне студенте на јавним високошколским установама у Републици Српској, уводи бесплатно студирање.

,,У будућности ниједан студен из Републике Српске, који у року заврше годину, неће имати обавезу да плаћа школарину, за шта је у буџету потребно додатних 2,5 милиона КМ и ми ћемо то обезбиједити. Овом мјером желимо да подстакнемо што више младих људи да уписују јавне универзитете у Републици Српској и унаприједимо квалитет студирања и да све што смо промовисали на почетку овог мандата и спроведемо“, закључио је премијер Вишковић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да Синдикат поздравља одлуку Владе Републике Српске да буду повећане плате у јавном сектору, али да је потребно радити на повећању зарада и у приватном.

Она је поновила став да је у Републици Српској потребно повећати плате најмање за 10% и да најнижа плата од 1. јануара буде 550 КМ.

,,Већ неколико мјесеци говоримо о потреби повећања плата радницима у Српској у јавном и реалном сектору, али и о хитној измјени Закона о раду да би радници у реалном сектору могли да остваре законом прописана права", изјавила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Она је истакла да је потребно створити услове да до краја другог квартала наредне године најнижа плата буде 600 КМ.

Према њеним ријечима, потребно је сачинити документ који ће важити три године, а у којем ће бити дефинисано да ће сваке године плате бити повећаване.

Она је нагласила да је неопходно јачати социјални дијалог у Републици Српској и рад Економско-социјалног савјета.

,,Нека питања смо ријешили, као што је повећање плата у јавном сектору, а о повећању најниже плате ћемо још разговарати и наш став је потпуно јасан", поручила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.