Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала отварању дионице аутопута Бањалука - Добој

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Лакташима, свечаном отварању дионице Ауто-пута "9. јануар" од Маховљана до Друговића, дуге 10 километара. Отварању дионице ауто-пута присуствовали су и предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и народни посланици и министри у Влади Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ауто-путеве у Српској гради народ и најавио наставак изградње до границе са Србијом.

"Посебно задовољство ми је што сам данас овде јер желимо да обезбиједимо будућност нашој дјеци која ће знати да је једна генерација нашла могућност да гради ауто-путеве", рекао је предсједник Додик.

Он је истакао да ће бити настављена градња ауто-пута од Добоја према Шамцу, Брчком и Бијељини до границе са Србијом.

"На тај начин ће Република Српска директно ући у Србију, без наплатних рампи и било чега другог и бити једно", нагласио је предсједник Додик.

Он је оцијенио да је ово најбољи период сарадње Републике Српске и Србије и за то захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу.

"Хвала му и за помоћ коју је Србија упутила нашим општинама, али и општинама у Федерацији БиХ гдје су Срби већинско становништво", нагласио је предсједник Додик.

Он је рекао да Република Српска жели да настави градњу мреже ауто-путева до границе са Србијом и унутар своје територије у дужини од 400 километара.

"Наредне године биће завршена траса ауто-пута до Прњавора, а преговарамо и за изградњу ауто-пута према Шамцу и даље", нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је сваки километар ауто-пута пут у будућност.

Он је изјавио да је овај пројекат веома важан за сваког грађанина Републике Српске јер путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе људе.

Вучић је пожелио властима Српске да што прије споје Бањалуку, Добој, Брчко и Бијељину, па остаје још неколико километара до Србије, која ће изградити ауто-пут до границе.

"Изграђених 10 километара ауто-пута кошта десетине милиона евра. То је нешто ново и у Републици Српској и у БиХ, нешто веома важно за сваког грађанина Српске. Сваки километар ауто-пута је представљао освајање нове цивилизације и ти километри не спајају само нас, него и све друге народе који живе, не само у БиХ, него свуда око нас", рекао је Вучић.

Он је поздравио чињеницу да ће Српска крајем ове или почетком наредне године имати више од 100 километара ауто-путева и додао да ће тада и Србија, како је планирано, бити прва земља у региону по дужини ауто-путева са изграђених више од 1.000 километара.

Вучић је честитао Републици Српској и њеном руководству на важном резултату - да гледа у будућност, јер ауто-путеви, како је истакао, јесу оно најважније зато што путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе људе. Он је истакао да Република Српска и Србија сарађују одлично, а предмет њихове сарадње су конкретне ствари.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поздравио је пројекте изградње мреже ауто-путева у Српској, између осталих и дионицу од Бањалуке до Добоја јер ће тиме Република Српска имати много већу шансу за развој трговине и туризма и других сфера друштвеног живота.

Он је подсјетио да је Република Српска прије 2006. године имала неразвијену саобраћајну инфраструктуру, али да је преданим радом Владе то сада промијењено.

Чубриловић је захвалио Влади Србије на свесрдној помоћи и у изградњи мостова на Рачи и између Љубовије и Братунца.

Овој свечаности присуствовали су и представници Републике Српске у институцијама БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, локалних заједница, руководство предузећа "Аутопутеви Републике Српске", званице из јавног и друштевног живота, те бројни грађани.

На овој дионици аутопута , изграђено је и 16 објеката, међу којим су три најзначајнија: вијадукт Маховљани, вијадукт Лакташи 2 и мост Врбас.

Обим посла на аутопуту "9. јануар" превазилази све досадашње грађевинске подухвате у Републици Српској, а квалитет досад обављеног посла у сваком сегменту грађевинарства на нивоу је свјетске праксе у нискоградњи. Идеја је да прије зимских услова возачима буде омогућено да избјегну пут преко оштрих кривина и дугих успона Тутњевца, на којима су учестале саобраћајне несреће.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.