Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала састанку са представницима свих центара за социјални рад у Републици Српској

Објављено:

​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Административном центру у Бањалуци, састанку које је организовало Министарство здравља и социјалне заштите са представницима свих центара за социјални рад у Републици Српској. 

Овом приликом су представљени начини реализације права на личну инвалиднину према Одлуци Владе Републике Српске о одобрењу пласмана средстава за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину.

За шест мјесеци из буџета Републике Српске за личне инвалиднине биће издвојена два милиона КМ, а овим правом биће обухваћено 3.000 лица са најтежим инвалидитетом.

Предсједница Цвијановић је изјавила да су обезбијеђена средства за исплату права на личну инвалиднину, а овај вид помоћи у Српској остварује се од јула.

Она је рекла да је циљ данашњег састанка да се утврди на који начин ће бити спровођена ова одлука на терену, посредством ових центара.

​Предсједница Цвијановић је истакла да је ово резултат заједничког рада и преговора унутар радне групе коју је формирала Влада, а у којој је било неколико министара и представника свих удружења лица са инвалидитетом.

"Тад смо се усагласили да треба на неки начин почети, а онда временом утврдити законом управо једно овакво право. Што се тиче недоумица и дилема, данас могу да кажем да их нема много. Овдје се води расправа, износе различите идеје, као и сваки пут када уводите неко ново право - да ли треба да постоји неки имовински цензус, да ли то право припада некоме по основу статуса у којем се налази као лице са инвалидитетом или треба да буде везано за то каквог је материјалног статуса," навела је предсједница Цвијановић.

Она је напоменула да је та дилема стално присутна, те да је одлучено да ово право иде сада као мјера без икаквог цензуса.

"То су лица са инвалидитетом, ово право се први пут уводи и не може бити одузето, може само финансијски да буде ојачано тиме што ће бити препознато у закону као посебно позиционирано право. Још једном кажем - то је резултат заједничког рада", истакла је предсједница Цвијановић.

Она је рекла да је постигнута потпуна сагласност и да неће бити проблема у реализацији јер је новац обезбијеђен и људи знају шта треба да раде на терену.

"Можемо бити задовољни. Добро је и то што су први пут у овој категорији и глува лица. Они су корисници одређених права, указавили су на то, а ја чак нисам ни знала прије почетка разговора да нису обухваћени неким оваквим правима", рекла је предсједница Цвијановић.

​Она је нагласила да је право на личну инвалиднину једна од мјера које треба да послуже да се оствари искорак различитим видовима финансијске помоћи, али и на сваки други начин, према рањивим категоријама, али исто тако и неким новим социјалним правима, па чак и пронаталитетним мјерама каква је матерински додатак за незапослене породиље.

"Овај матерински додатак примјењује се без цензуса, мада је постојала дилема када смо га доносили. Многи кажу да у домаћинствима која имају примања од неколико хиљада КМ нема потребе за остваривањем овог права, али ево ми смо га дефинисали тако да припада незапосленој породиљи", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да је најважније да је право на личне инвалиднине препознато, да постоје у буџету планирана средства, и да се могу ставити на располагање.

Предсједница Цвијановић је истакла да се воде разговори о томе да то постане законски уређено питање и да постоји апсолутно опредјељење да оно финансијски буде ојачано, те да се са ових 100 КМ у будућности крене навише.

Премијерка Српске је рекла да је веома важно да се разговара са људима који на терену треба да спроведу ова права.

"Ово су људи којима треба захвалити на преданом раду. Није лако радити данас са осјетљивим категоријама људи. Најлакше је радити са машинама и папирима, а кад дођете на терен да са живим човјеком, који још има проблем и требате нешто рјешавати, онда ту морамо показати да смо хумани. Не сумњам да су ови људи то одлично разумјели и да раде добар посао", навела је предсједница Цвијановић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ће за шест мјесеци из буџета Српске за личне инвалиднине бити издвојена два милиона КМ, а, ако се покаже да је потребно и више, то бити обезбијеђено.

Он је навео да је реализација ове одлуке почела да би се резултати видјели за шест мјесеци, како би се касније ишло у измјену Закона о социјалној заштити.

"Право на личну инвалиднину је трајна категорија, први пут уведена у Републици Српској. Ово је осјетљива материја, немамо сигурне регистре, али ћемо у наредном периоду све то да сложимо и да то буде добар закон који ће се касније примјењивати", рекао је Богданић.

Он је додао да је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић формирала радну групу која наставља да ради, те да је, осим права на личну инвалиднину, донесен и Закон о знаковном језику.

"Наставићемо да радимо на ономе што су нам представници удружења задали као задатак, односно заједнички акциони план који смо направили и према којем је њихов захтјев да се од 1. јула уведе право на личну инвалиднину, што је урађено на овај начин за који мислимо да је поступнији и који оставља могућност да се лакше исправљају недостаци", рекао је Богданић.

Вршилац дужности директора Центра за социјални рад Вишеград Дејан Савић рекао је да ће данас бити дефинисана нека питања како би се одлука Владе Републике Српске о накнади за личну инвалиднину могла што боље примијенити.

Он је навео да представници овог центра нису имали недоумице у вези са овом одлуком, додајући да представнике центара за социјални рад највише занима да ли ће одлука касније бити уврштена у Закон о социјалној заштити.

Савић је рекао да није било никаквих потешкоћа, да су људи заинтересовани за овај вид помоћи и да центар прима захтјеве.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.