Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала обиљежавању 20 година рада и дјеловања Економско-социјалног савјета Републике Српске

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 20 година рада и дјеловања Економско-социјалног савјета Републике Српске.

Предсједница је изразила задовољство што је учествовала на свечаној сједници Економско-социјалног савјета и рекла да је ово била добра прилика да се анализира шта су три партнера урадила и шта ће се радити у наредном периоду.

„Дошли смо до документа који ће нам бити водиља у наредне три године. Усмјерићемо се на питања која су важна и за пословну заједницу и за Савез синдиката, али исто тако покушавамо да све то ставимо у контекст инстититуционалног понашања, доношења адекватних закона и прописа који ће омогућити да оно што смо предвидјели заиста и реализујемо", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је изјавила да је општи утисак да се пуно тога постигло заједно упркос неким неразумијевањима.

„Увијек смо се држали заједничког циља, а то је да правимо бољи, успјешнији и здравији амбијент у Републици Српској. Као резултат таквог приступа донијели смо много прописа у претходном периоду, који су били у функцији прављења таквог амбијента. Наше опредјељење остаје да стварамо и пословну климу тако да наши послодавци могу да остварују своје пословне циљеве, али исто тако да посебно водимо рачуна о амбијенту у којем живе и функционишу наши радници, паралелно с тим да сви будемо на задатку да оне који нису радници да их у скорије вријеме учинимо радницима, односно да створимо такав амбијент у којем ће расти стопа запослености", рекла је предсједница Владе Српске.

Предсједница Цвијановић изразила је задовољство резултатима који су постигнути у претходном периоду и поновила да опредјељење Владе није никако да се на томе заустави.

„Да бисмо успјели у оним стварима које смо планирали, не можемо да радимо без ова наша два социјална партнера", нагласила је предсједница Владе.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је данашњи догађај веома важан и подсјетила да су прије 20 година неки други људи, представници социјалних партнера, уложили велики напор да се по први пут формира тијело које је до тад било непознато за ове просторе, али представља дио демократских кретања.

Предсједник Економско-социјалног савјета Ранка Мишић сматра да је ово била најуспјешнија година Савјета јер је било највише усаглашених питања.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић навео је да су интереси социјалних партнера углавном једнаки, али да морају бити реални у својим захтјевима.

"Влади требају радна мјеста, и предузећа, и запослени, послодавцима радници, а Синдикату послодавци који ће запослити раднике", истакао је Шкребић.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.