Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала свечаној академији поводом Дана Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци

Објављено:

​​​

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас свечаној академији поводом обиљежавања Дана Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Предсједница Цвијановић је прије свечане академије, којом се уједно обиљежавала и прва година рада Факултета, изјавила да Српска има факултете који проучавају све безбједносне ризике и на том плану разумију процесе у региону, окружењу и глобално.

Она је оцијенила да су Влада и Универзитет у Бањалуци донијели добру одлуку трансформисањем Високе школе унутрашњих послова у Факултет безбједносних наука, чиме се иде у сусрет глобалним изазовима и ризицима на том плану.

"Мислим да је ово пут ка интеграцији свих који раде на плану безбједности у Српској, а Факултет безбједносних наука је веома перспективан, с обзиром на то да је свијет, нажалост, оптерећен тешким безбједносним проблемима", рекла је премијерка.

Предсједница Владе Српске је изразила наду да ће кадар Факултета безбједносних наука допринијети безбједности Српске.

Такође, предсједница је истакла да ће се у наредном периоду радити на томе да што више матураната прође обуке ради подизања свијести о потенцијалним безбједносним ризицима и начинима поступања у случају катастрофа.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су кадрови Факултета безбједносних наука потребни МУП-у Српске, подсјећајући да је некадашња Висока школа унутрашњих послова за 20 година изњедрила много корисних људи, који данас раде у ресорном министарству.

"Сви људи који заврше садашњи Факултет безбједносних наука допринијеће већој безбједности у Српској", поручио је министар Лукач.

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је да је ова образовна установа данас пуноправна чланица Универзитета у Бањалуци и да има око 200 студената, не рачунајући апсолвенте.

"У ових годину дана рада смо уложили доста труда и енергије. Највише је помогла Влада Српске, која је преусмјеравањем финансијских средстава према Универзитету у Бањалуци, омогућила нашем факултету несметан рад и даљи развој", рекао је Ћеранић, наводећи да је велика помоћ стигла и из министарстава просвјете и културе и унутрашњих послова, те других факултета.

Ћеранић је истакао да влада велико интересовање средњошколаца за упис на овај факултет, додајући да успјешно сарађују са значајним образовним установама и организацијама у Српској и окружењу.

"И ове године расписаћемо конкурс за 100 студената, чији ће се број повећавати. Уписне квоте се договарају са ресорним министрима и тренутно немамо ниједног дипломца на Заводу за запошљавање. За ову годину планирамо и отварање мастер циклуса студија - управљање ризиком у природним катастрофама, за шта очекујемо велики интерес студената. Тај циклус је резултат нашег учешћа у међународном `Еразмус` пројекту", нагласио је Ћеранић.

Он је додао да планирају и покретање факултетског часописа, те да је поносан што су студенти ове установе учествовали и у свечаној поворци у Бањалуци, поводом 9. јануара - Дана Републике.

На свечаној академији данас су додијељене дипломе свршеним студентима Факултета, као и повеље и плакете заслужним личностима за рад ове високошколске установе, међу којима су високи функционери Владе Републике Српске.

Свечаној академији у амфитеатру Факултета безбједносних наука присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници МУП-а Српске, Универзитета у Бањалуци, Академије наука и умјетности Српске, стручњаци за безбједност и бројни студенти.

 ​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.