Sign In

Предсједница Цвијановић одржала предавање учесницима научно – стручне конференције „Студенти у сусрет науци"

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас, на Факултету политичких наука, у Бањалуци, учесницима научно – стручне конференције „Студенти у сусрет науци" предавање о теми „Улога Владе Републике Српске у подршци и развоју науке и технологије, образовању и активној партиципацији младих у друштву".

Предсједница Цвијановић изјавила је да је високо образовање кључно за изградњу и функционисање не само образовног система, већ и друштва уопште, јер се школовање кадра који преузима лидерску улогу у свим сегментима друштва одвија управо на овом нивоу образовања.   

"У периоду од 2007. године до данас много је учињено у правцу интернационализације система високог образовања, отварања ка свијету и његовог усклађивања са савременим токовима Европског простора високог образовања /ЕХЕА/", истакла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да тај процес треба интензивирати у наредном периоду, али истовремено радити и на комерцијализацији у смислу јачања института при установама високог образовања који су у стању реализовати квалитетне пројекте и самим тим унапређивати универзитете.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да се научни рад и наставни процес треба чвршће да повезују, те нагласила да одговорност за то, на првом мјесту, сносе високошколске установе.

"Неопходно је повећати удио научно-истраживачког рада у укупној активности академског особља и повезати резултате овог рада са потребама тржишта, односно комерцијализовати резултате научноистраживачког рада у мјери у којој је то корисно и потребно",  истакла је предсједница Цвијановић.

Говорећи о издвајањима за високо образовање, предсједница Цвијановић је истакла да се, посматрајући 2017. годину, на годишњем нивоу из Буџета Републике Српске, путем Министарства просвјете и културе, издваја више од 75 милиона КМ, од чега је на функционисање јавних високошколских установа издвојено око 62 милиона КМ /плате запослених, материјални и други трошкови/.

Према ријечима предсједнице Цвијановић, за студентски стандард, смјештај и исхрану у студентским домовима, стипендирање студената сва три циклуса студија, помоћ студентским организацијама и слично издвојено је око 13 милиона КМ.

"У односу на 2010. годину када су укупна издвајања из Буџета Републике Српске износила око 57 милиона КМ, очигледно је да је Влада Српске извршила значајан напор у повећању буџетских средстава за област високог образовања", истакла је премијерка Цвијановић.

Она је нагласила да је посредством Владе Републике Српске, као и Развојног програма Српске, те путем страних кредитних извора у протеклом десетогодишњем периоду у област високог образовања уложено више од 105 милиона КМ.

"Ријеч је о средствима намијењеним за побољшање и проширење инфраструктуре на јавним универзитетима, те за проширење и побољшање смјештајних капацитета у студентским домовима", прецизирала је предсједница Цвијановић.

Она је истакла и да је студентима у Републици Српској омогућено директно учешће у реформи високог образовања, како формално тако и стварно.

"Законом о високом образовању, као и Законом о Унији студената и Законом о студентском организовања, студентима у Српској је дато право одлучивања у руководним тијелима високошколских установа, те унапријеђено дјеловање студентских организација и студентских представничких тијела на челу са Унијом студената Републике Српске, организованих по прописима којима се уређује дјелатност високог образовања, а која усклађује њихов рад на заједничким програмима, расправља о питањима од заједничког интереса за студенте, те руководи активностима у међународној сарадњи", рекла је предсједница Владе Републике Српске.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Универзитет, Влада Српске и ресорна министарства пружају пуну подршку студентима у организацији ове конференције. 

"Конференција је значајна јер студенти први пут публикују своје научне радове. Она је и мултидисциплинарна, односно постоји повезаност између различитих научних области. Студенти који студирају различите факултете, размјењујући искуства, долазе до нових идеја које ће реализовати током или након студија", навео је Гајанин. 

Предсједник Организационог одбора конференције "Студенти у сусрет науци" Марија Пуљаревић нагласила је да је ријеч о скупу међународног карактера, те да су у оквиру овогодишње конференције одржана многа предавања и такмичења из разних научних области. 

"Ова конференција је једина студентска конференција таквог типа у Српској, БиХ и региону", каже Пуљаревић. 

Конференцију 10. пут организује Студентски парламент бањалучког Универзитета. 

Конференцији и предавању које је одржала предсједница Цвијановић присуствовали су и министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, представници руководстава студентских организација, као и бројни професори и студенти.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.