Sign In

Предсједница Цвијановић у Градишци присуствовала почетку радова на санацији савског насипа

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Стевом Мирјанићем,  присуствовала је данас, у Градишци, почетку радова на санацији савског насипа у насељу Бок Јанковац, у дужини од 19 километара, чија је вриједност 7.749.256 КМ.

Предсједница Цвијановић изјавила је да је Влада Републике Српске од 2014. године за санирање посљедица поплава и пројекте заштите од поплава сваке године улагала од 40 до 44 милиона КМ из различитих извора.

"Наставићемо то да радимо и у наредном периоду, знајући да је штета од поплава увијек већа од оних средстава која улажете у превенцију. Научили смо велику лекцију из поплава 2014. године, које су угрозиле 48 одсто становништва Републике Српске, изазвале огромну штету и однијеле готово цио годишњи буџет", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић је истакла да су на савском насипу у Градишци идентификоване критичне тачке које су уврштене у програме капиталних инвестиција и нагласила да је Влада Републике Српске заузела стратешки став према оваквим проблемима.

Она је подсјетила да је Република Српска 2014. године хитно усвојила сет мјера, које су омогућиле да се путем ваучера становништву додијели 85 милиона КМ и да се тај новац могао трошити само на територији Републике Српске, чиме је подигнута потрошња и пружена помоћ привреди.

"Након тога, интервенисали смо и према привреди, огромна средства уложили у санацију инфраструктуре и штете у пољопривреди. Знамо да није довољно само лијечити, па смо паралелно започели и све ове пројекте", нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да ће сви радови бити завршени у предвиђеним роковима, те нагласила да је огроман финансијски подухват планирати 190 милиона КМ у пројекте заштите од поплава, а већ имати у реализацији 150 милиона КМ.

"Срећна сам што можемо да, уз 120 милиона КМ, које пласирамо широм Републике Српске за неке друге стратешке пројекте, релизујемо и све у вези са водопривредом", истакла је предсједница Цвијановић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да је реконструкција савског насипа, дужине 58 километара, за шта се улаже 26 милиона КМ, предузета у оквиру ревитализације хидромелиорационог система.

"Већ је завршена једна дионица на подручју Козарске Дубице и дијелу Градишке, а сада настављамо са реконструкцијом 19 километара насипа у Градишци. Са 5,2 километра коју треба урадити у Српцу и осам километара у Броду, ми ћемо са оним што смо урадили у Бијељини у потпуности завршити реконструкцију савског насипа на територији Републике Српске", прецизирао је министар Мирјанић.

Он је нагласио да ће током реконструкције насипа у Градишци бити доста радова на подизању висине насипа, изградњи силазних рампи и санацији клизишта.

Министар Мирјанић је нагласио да су предсједник Републике Српске Милорада Додик и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић обезбиједили довољно новца да успјешно буду реализовани пројекти у вези са хидромелиорационим системом и навео да сви радови неће бити завршени ове, већ наредне године.

Он је додао да се мора водити рачуна да оно што се уради, мора да се и одржава да би функционисало.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић захвалио је Влади Републике Српске, Министарству пољопривреде, шумарстава и водопривреде и "Водама Српске" за започету инвестицију, која обезбјеђује додатну сигурност за грађане и капиталне ресурсе општине Градишка.

Жмирић је подсјетио да је прољетос ријека Сава достигла историјски водостај, те да је ситуација била веома озбиљна.

"Имали смо добру сарадњу са Владом Републике Српске и наша комуникација је била по неколико пута дневно да бисмо превазишли тешку ситуацију. Када се ова инвестиција заврши, ми у Градишци можемо да одахнемо и мирније живимо", рекао је Жмирић.

Почетку реконструкције савског насипа у Градишци присуствовали су помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић, директор Јавне установе "Воде Српске" Милан Кикић, представници локалне заједнице, извођача радова фирме "Еко-Еуро тим" Бањалука, те надзорног органа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.