Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у радној посјети општини Источна Илиџа

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић боравио је данас у радној посјети општини Источна Илиџа, гдје је разговарао са начелником општине Маринком Божовићем, те свечано отворио новоизграђену фискултурну салу у Основној школи „Петар Петровић Његош“.

Премијер Вишковић изјавио је након отварања да ће Влада Републике Српске издвојити и додатна средства за опремање нове фискултурне сале и учионица.

Он је навео да у школи „Петар Петровић Његош“ има 760 ученика од којих је 77 првачића, те да је добро за образовни систем Републике Српске, што у овој школи наставу похађа и значајан број ученика из Федерације БиХ.

„Влада Републике Српске и у наредном периоду наставиће да помаже нашем образовном систему. Прије неколико дана одржали смо тематску сједницу о стању у образовању и то је питање којим ће се ова влада бавити у наредне три до четири године, да образовни систем Републике Српске има што боље услове, али и да образујемо кадрове за​ 21. вијек“, рекао је премијер Вишковић.

Говорећи о смањењу броја ученика, премијер Вишковић је најавио да ће Влада за неколико дана изаћи са конкретним мјерама пронаталитетне политике, јер је чињеница да се празне подручне школе, или оне у мањим мјестима, што је, како је навео, „знак миграције људи према градским језгрима“.

Предсједник Владе Републике Српске је нагласио да је његов захтјев према свим начелницима општина, што је данас пренио и начелнику општине Источна Илиџа Маринку Божовићу, да се крене са активностима на подстицању становништва да се враћа на родна огњишта из градских средина.

Он је, данас, поводом почетка нове школске године, пожелио свим ђацима, а посебно првачићима, успјешно образовање и развој, уз жељу да да они једног дана преузму бригу о Републици Српској.

Премијер Вишковић пожелио је родитељима и свим запосленим у образовном систему да им рад протекне са што мање проблема.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић је у име наставника, родитеља и ученика, и у своје име, захвалио Влади Републике Српске на завршеном пројекту фискултурне сале, те истакао да је уз помоћ Владе стављен печат на овај дуго чекани пројекат.

Он је додао да је на данашњем састанку са премијером Вишковићем разговарао о пројектима који се реализују на подручју ове општине, а за које ће бити потребна помоћ Владе Републике Српске.

Према његови ријечима, ускоро ће бити израђен пројекат изградње гимназије у Источној Илиџи, који ће бити упућен Влади на разматрање.

Директор Основне школе "Петар Петровић Његош" Зденка Перендија захвалила је Влади Републике Српске, начелнику Божовићу и свима који су допринијели да се настава физичког васпитања, као и ваннаставне активности коначно изводе у условима који су у складу са стандардима.

Перендија је нагласила да су осим фискултурне сале, добили и четири учиниоце које задовољавају њихове капацитете, с обзиром да имају 31 одјељење, због чега су прошле године наставу изводили и у зборници због недостатка учионица.

"Са новим учионицама ми се проширујемо и садашњи капацитети одговарају броју ученика", нагласила је она и изразила наду да ће се временом стећи услови да још прошире школу.

Перендија је нагласила да је изграђено 1.100 квадратних метара са учионицама, те да је Влада Републике Српске за те сврхе обезбиједила 1.200.000 КМ, док је општина Источна Илиџа обезбиједила земљиште и помогла израду пројектне документације.

Директор Основне школе "Петар Петровић Његош" Зденка Перендија уручила је захвалницу предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу за допринос Владе Републике Српске развоју образовања у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.