Sign In

Одржан трећи састанак Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина

Објављено:

​​Координациони тим Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина, одржао је данас трећи састанак у Админстративном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, којем је присуствовао и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједник Вишковић изјавио је да су институције Републике Српске у овој природној непогоди реаговале на вријеме и подсјетио да је Влада већ 8. маја, посредством Цивилне заштите Републике Српске обавијестила све локалне заједнице о најављеним метеоролошким проблемима.

Он је оцијенио да опасност још није прошла и позвао грађане из угрожених подручја да се на препуштају паници, него да раде у складу са инструкцијама надлежних институција.

„Мјеста паници нема. Паника у оваквим ситуацијама никоме није савезник. Треба да урадимо само оно што је потребно у датом моменту и по тачно утврђеним процедурама“, истакао је предсједник Вишковић.

Он је рекао да ће, након што буде окончана ова природна непогода, бити урађена детаљана анализа свих предузетих активности на санирању посљедица ове поплава. Рекао је да сад већ има уочених недостатака који се морају отклонити у наредном времену, а односе се, прије свега, на правовремено обезбјеђивање врећа са пијеском.

„Не може се дозволити да се уочи самих поплава, иако су сви били на вријеме обавијештени, траже вреће за пијесак или неке друге ствари. Такве ствари не смију да се дешавају“, навео је предсједник Вишковић.

Он је рекао да је Координациони тим Владе Републике Српске, који је формиран 10. маја, у сталном засједању, те да ће и сутра одржати састанак на којем ће бити анализирана хидролошка ситуација, иако се, како је навео,  према подацима Хидрометеоролошког завода Републике Српске, очекује дупло мање падавина него протеклих дана.

Он је рекао да се највећи водостај ријеке Саве на подручју Градишке очекује 17. маја, те да због тога „још увијек треба да будемо обазриви, да пратимо ситуацију и да наше грађане адекватно обавјештавамо о томе“.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је, у овом моменту, у језеру на Бочцу, доток воде око 400 литара у секунди, а да је из језера у Врбас, данас до 14 часова, испуштано 250 литара воде у секунди.

„Договорили смо се на састанку да подигнемо испуштање воде у наредним сатима, почевши од 14 часова, на 300 литара воде у секунди, како би језеро било спремно да у наредним сатима прими евентуалне веће ударе падавина иако то, према прогнозама, не очекујемо“, рекао је предсједник Вишковић и додао да се ово мора учинити из предострожности, како се не би поновила непредвиђена ситуација из Теслића од синоћ.

У том смислу навео је и примјер раста водостаја Босне, који је јуче око 14 часова износио око 77 центиметара, да би у наредних неколико сати порастао на скоро четири метра.

 „Падавине које су биле у Маглају и другим подручијима у Федерацији БиХ изазвале су нагли раст Босне који се скоро био примакао коти да се прогласи ванредно стање одбране од поплава. На срећу падавине у Федерацији су престале. Имамо информацију да су све притоке ријеке Босне у Федерацији у опадању, што значи да ријека Босна у овом моменту не представља опасност“, рекао је предсједник Вишковић.

Он је саопштио и да Уна и Сана, од изворишта према Новом Граду и Приједору, стагнирају, те да се у сливу ових ријека не очекују значајнији проблеми.

„Све институције раде свој посао. Остају на снази све мјере које су донесене и све службе ће и даље бити на терену 24 сата и пратити стање на терену“, рекао је предсједник Вишковић.

Осврћући се на ситуацију у Челинцу од синоћ, гдје је, како је навео, за само неколико центиматара избјегнуто плављење града, предсједник Вишковић је истакао да је, захваљујући мјерама које су рађене у претходном периоду, а односе се на изградњу новог моста и уређење ријечног корита, избјегнуто изливање ријеке Врбање у самом Челинцу.

„Све оно што смо радили у претходном периоду сада се показало као добро,  да су то биле добре инвестиције и да су одређена подручја спашена од поплава“, рекао је предсједник Вишковић.

Предсједник Вишковић напоменуо је да је Влада Републике Српске у протеклих неколико дана дала налог за обављање одређених хитних интервенција у вриједности од око два милиона КМ.

Навео је да је санирано оштећење ободног канала ријеке Моштанице у Козарској Дубици, те истакао да би Козарској Дубици пријетиле поплаве и на ниским водостајима да то није урађено.

„Наставићемо тако да радимо и у наредном периоду. У четвртак ћемо имати састанак са представницима Свјетске банке, како би наставили реализацију започетих пројеката заштите од поплава“, рекао је предсједник Вишковић.

Он је још једном позвао грађане из угрожених подручја да не шире панику и да прате упутства Цивилне заштите и других служби.

„Инстутуције Републике Српске прате ситуацију и када се ове непогоде окончају имаћемо процјену штета. Подручјима која су претрпјела штете у овим поплавама, Влада ће помоћи у санацији“, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске Томислав Шајић рекао је да Завод наставља да прати временску ситуацију у Републици Српској.

„Оно што можемо да кажемо је да су значајније количине падавина биле на сјеверозападу Републике Српске, што је изазвало пораст водотокова. Данашња ситуација је доста повољнија, у односу на јучерашњу и ноћ која је иза нас. У наредна 24 часа очекујемо доста мању количину падавина“, истакао је Шајић.

Он је рекао да су у протекла 24 часа, у сјеверозападном дијелу Републике Српске падавине износиле од 40 до 60 литара по метру квадратном, док се у наредна 24 часа очекују знатно мање количине падавина које ће се кретати од 20 до 30 литара по метру квадратном.

„Када су у питању ријечни токови, оно што можемо да кажемо јавности и грађанима Републике Српске је да Сава на подручју Градишке и Српца благо расте. Иста је тенденицја у мјесту Рачи. Уна, у свом току изнад Новог Града, благо стагнира али и даље у доњем току расте, што реперкусија може да буде да у наредним сатима очекујемо укупну стагнацију ријеке Уне. Сана код Приједора тренутно износи 478 центиметара, што значи да је 18 центиметара изнад коте одбране од поплава. У наредним сатима очекујемо и стагнацију ријеке Сане. Када је Врбас у питању, протекла ноћ је била најкритичнија када је водостај, јутрос у четири часа, износио 630 центиметра. Данас у 12 часова водостај Врбаса је износио 492 центиметра, што је скоро 150 центиметара испод нивоа који је износио рано јутрос, и сада тренутно је 122 центиметра изнад коте одбране од поплава. Оно што је важно за грађане Бањалуке, када је Врбас у питању, јесте да је најкритичнији талас иза нас и ситуација је доста стабилнија, за разлику од претходне ноћи“, рекао је Шајић.

Он је истакао да је ситуација у Бањалуци сада стабилна и не би требало да измакне контроли, а Хидроелектране на Врбасу прате стање водостаја у Бочцу.

„Синоћ су се појављивале одређене информације када је брана Бочац у питању. Брана је спремно дочекала надолазеће падавине и сукцесивно се испуштају одређене количине воде, тако да је Бањалука у овом моменту под контролом, када је у питању режим Врбаса“, рекао је Шајић.

Он је потврдио да је хидрометеоролошка ситуација у Републици Српској стабилнија у односу на претходни дан, и да се у наредном периоду очекује додатна стабилизација укупне хидрометеоролошке слике у Републици Српској.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић рекао је да је хидролошка ситуација боља него претходних дана, да су све црпне станице у функцији и комплетан систем одбране од поплава функционише.

"Екипе су сво вријеме на терену и могу рећи да, у односу на 2014. годину, немамо никаквих пропуста и проблема на насипима који су у нашој ингеренцији. Када је ријеч о језеру Дренова не постоје пропусти и цурења, а са ескпертизом настављамо и не очекујемо проблеме", каже Миловановић.

Он је напоменуо да су предузете све неопходне мјере што подразумијева и потребну експертизу.

„Обишао сам данас неколико локација, које су по налогу предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, хитно саниране у претходних неколико дана. Поред општине Модрича, имамо радове и у општини Вукосавље, затим пројекат који радимо у Козарској Дубици и санација ободног канала ријеке Моштанице“, рекао је Миловановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.