Sign In

Одржан четврти састанак Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина

Објављено:

Координациони тим Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина, одржао је данас четврти састанак у Админстративном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је на конференцији за новинаре, након састанка, да је иза нас још једна прилично тешка ноћ, али да је данашњи дан много бољи и повољнији у Републици Српској и у крајевима гдје је претходних дана било проблема са поплавама.

„Оно што јесте оптимистично и што показује да је највећи дио тих догађаја иза нас јесте ситуација да је у Челинцу и Теслићу укинуто ванредно стање, те да имамо повољну ситуацију у Хидроелектрани „Бочац“ и доњем току Врбаса“, рекао је потпредсједник Касиповић.

Он је истакао да ће се данас и наредних дана радити на простору Приједора, Новог Града, Костајнице, да ће се пратити ситуација, те подсјетио да предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић управо борави у посјети овим локланим заједницама.

„Сигуран сам у то да је најгоре прошло, али то не значи да грађани у свакој од ових општина не треба да буду и даље опрезни и сарађују са републичким и локалнм инстутуцијама. Оно што могу у овом тренутку да кажем јесте да је све у овој ситуацији функционисало у смислу пуне и квалитетне сарадње“, рекао је потпредсједник Касиповић.

Он се завалио на пуној сарадњи свима у локалним заједницама, као и новинарима на правовременом и тачном информисању оцјењујући да је „врло често потпуна и квалитетна информација некада можда боља одбрана и припрема него што је то врећа пијеска“.

Потпредсједник Касиповић рекао је да га радује информација из Министарства здравља и социјалне заштите да је епидемиолошка ситуација „мирна“, те да се ситуација и даље редовно прати.

Он је рекао да у локалним заједницама сада слиједи формирање комисија за процејну штете, након чега ће се Влада „опредијељивати како све то санирати“.

„Наредних дана ћемо, зависно од метео ситуације и количина падавина, пратити водоток Саве и са локалним заједницама припремати најбољи одговор на евентуалне изазове који се ту могу појавити“, закључио је потпредсједник Касиповић.

Метеоролог у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Игор Ковачић рекао је да су обилне падавине, које су проузроковале поплаве, иза нас.

„У наредном периоду неће доћи до потпуне стабилизације временских прилика, али ће оне бити много повољније, односно неће бити екстремних падавина“, рекао је Ковачић и поручио да падавине у наредним данима неће битно утицати на промјену и погоршање хидролошке ситуације.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Миле Међед истакао је да синхронизоване активности ове управе и Владе Републике Српске олакшавају обаваљање посла на терену.

Он је нагласио важност објективног и професионалног информисања путем медија када су поплаве у питању.

Када је у ријеч о раду Републичке управе цивилне заштите у посљедња 24 часа, он је рекао да су упућени спасилачки тимови на одређана подручја Градишке и Бањалуке.

,,Ради се о тимовима са четири пумпе који су дали значајан допринос у спречавању ширења поплаве и испумпавању воде која је већ ушла у ова подручја. На захтјев начелинка општине Нови Град, упутили смо наш грађевински тим. То је тим за уклањање неексплодираних средстава“, рекао је директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Он је нагласио да су припадници Цивилне заштите стално на терену и у контакту са начелницима локалних заједница слива ријека Уне и Саве, гдје се континуирано прати стање.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске захвалио је Влади Републике Српске на адекватном усмјеравању, када је ријеч о овим поплавама и закључио да ова сарадња треба да буде примјер за рад у наредном периоду.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.