Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са начелником општине Костајница Драгом Бундалом, посјетио поплављена подручја у овој општини

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са начелником општине Костајница Драгом Бундалом, посјетио је данас поплављена подручја у овој општини.​

Предсједник Вишковић ​је поновио да је Цивилна заштита 08. маја послала допис свим начелницима и градоначелницима Републике Српске да обрате пажњу и да прате ситуацију. 

„Са сигурншћу могу да кажем да су институције реаговале на вријеме, да су прије свега, заштићени људски животи и материјална добра. Има штете на пољопривредном земљишту, има и поплављених објеката и Влада Српске ће из Фонда солидарности помоћи поплављеним локалним заједницама и њиховом становништву да колико-толико ублаже посљедице поплава. Морамо бити реални и поштени и рећи да се не може очекивати да се у потпуности исплати штета јер она ће вјероватно бити милионска, али сигурно нећемо ниједну нашу локалну заједницу оставити без помоћи", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радована Вишковић.

Премијер Републике Српске је обишао подручје које је поплавила ријека Уна, и подручjе уз ријечицу Тавију на којем је рађена регулација корита која је финансирана уз помоћ Владе Републике Српске.

"Да којим случајем није рађена регулација корита ми бисмо данас овдје имали ситуацију да читав град буде под водом и ово је начин како се борити против поплава", истакао је предсједник Вишковић, додајући да је Влада Српске протеклих година доста уложила у заштиту од поплава. 

„Ми ћемо ових дана да разговарамо са Свјетском банком и да идемо са њима у нови аранжман како би даље наставили пројекте водозаштите“, рекао је предсједник Вишковић.

Предсједник Владе Српске се захвалио грађанима и свим привредним субјектима који су помогли поплављеним локалним заједницама, тако што су ставили на располагање своје капацитете и механизацију како би се заштитили људски животи и материјална добра.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да ванредне мјере одбране од поплава на подручју ове општине остају на снази, иако је тренутна ситуација релативно добра. 

"Ми смо преживјели изливање ријеке Стригове која се повукла у корито, а остале бујичне рјечице су овај пут биле мирне захваљујући Влади Републике Српске уз чију помоћ смо урадили регулацију рјечице Тавије", рекао је Бундало. 

Он је додао да се сада прати ријека Уна која је поплавила пољопривредно земљиште, двадесетак кућа и пратеће објекте, те изразио наду да ће Влада Српске имати разумијевања и пружити помоћ мањим општинама финансијски или горивом које треба да буде надокнађено субјектима који су помагали за вријеме поплаве и који ће помагати у санацији након што се вода повуче.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.