Sign In

Предсједница Цвијановић потписала Меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020. година са предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутином Шкребићем

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потписала је данас у Бањалуци Меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020. година, са предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутином Шкребићем.

Предсједница Цвијановић изјавила је да ово представља увођење нове праксе и новог вида комуникације Владе Републике Српске са социјалним партнерима.

"На овај начин желимо да оснажимо све што смо написали у програму економских реформи", рекла је предсједница Цвијановић и истакла да је све што се тамо наводи написано уз консултације које су вођене са свим социјалним партнерима.

Предсједница Цвијановић је додала да је Меморандумом препозната намјера да се иде на смањење оптерећења рада, рјешавање потпуног преузимања рефундирања породиљског боловања, досљедну примјену закона о стечају, иновирање Закона о ликвидационом поступку, реконструисање предузећа и омогућавање запошљавања, али и пројекат подршке запошљавању који је преговаран са Свјетском банком.

„Мислим да ће овај пројекат бити подстицајан, а подразумијева рефундацију трошкова за порезе и доприносе за сваког новозапосленог радника у привреди“, рекла је предсједница Цвијановић и додала да је Меморандумом исказана и опредијељеност за даљу реформу јавног сектора и фискалну консолидацију.

Она је истакла да се кроз овај меморандум разрађују све мјере договорене са пословном заједницом, те да је он основа за чврст акциони план који ће бити заједнички израђен.

Предсједница Владе Републике Српске је нагласила да је приоритет унапређење пословне заједнице и реформа јавне управе, те захвалила што је то препознала пословна заједница.

"Остајемо заједно у борби против неформалне, односно сиве економије", рекла је предсједница Цвијановић и истакла да је Меморандумом изражена пуна опредијељеност за додатно запошљавање лица са инвалидитетом.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић је рекао да је за пословну заједницу и реални сектор најважније да се први пут говори о смањењу опорезивања рада.

"Договорили смо се да у периоду 2018-2020. године опорезивање рада сведемо на ниво који је био 2008. године", рекао је Шкребић и додао да је друга, веома битна ставка за послодавце, Закон о порезу на добит.

Он је навео да имају договор са Владом Српске да се инвестирање у основну дјелатност неопорезује као добит предузећа, што послодавци сматрају итекако корисним и допринијеће развоју, новим улагањима и отварањем нових радних мјеста.

Потписивању Mеморандума присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар финансија Зоран Tегелтија и министар правде Антон Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.