Sign In

Предсједница Цвијановић разговарала са делегацијом Одбора њемачке привреде за Источну Европу и представницима привредног сектора Савезне Републике Њемачке

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци са делегацијом Одбора њемачке привреде за Источну Европу и представницима привредног сектора Савезне Републике Њемачке.

На састанку, којем су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, разговарано је о могућностима за унапређење сарадње између институција и привредника Републике Српске и Њемачке.

Током састанка је наглашено да је Њемачка значајан спољнотрговински партнер Републике Српске те да постоји потенцијал за интензивирање привредне сарадње и инвестицијских циклуса нарочито када је ријеч о областима индустрије, енергетике, шумарства, пољопривреде и саобраћаја.

Предсједница Владе Српске упознала је представнике Одбора њемачке привреде за Источну Европу са актуелним економским темама у Републици Српској са посебним освртом на реформске мјере које је Влада Српске успјешно реализовала у циљу унапређења пословног амбијента и стварања услова за привлачење инвеститиција.

Представници Одбора њемачке привреде за Источну Европу изразили су интересовање за сарадњу са Српском, између осталог и због отворености ка страним инвеститорима и повољним условима за пословање, додајући да искуства њемачких компанија показују да постоји обострана жеља и интерес да се досадашња добра сарадња унаприједи у наредном периоду.

Предсједница Цвијановић је овом приликом изразила задовољство због интересовања које привредници из Њемачке исказују у вези са могућностима за инвестирање у Републици Српској, додајући да је за Републику Српску значајно интензивније повезивање са европским тржиштем и сарадња са компанијама из Европске уније.

Размијењена су мишљења и о процесу европских интеграција и унапређењу регионалне сарадње као предусловима за ефикасније повезивање тржишта, а заједнички је оцијењено да регион Западног Балкана представља динамичан економски простор који има значајан развојни потенцијал.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.