Sign In

Одржана друга тематска сједница Владе Републике Српске посвећена стању у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања

Објављено:

​​Влада Републике Српске усвојила је данас на другој тематској сједници, у Бањалуци, Информацију о стању у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је, након тематске сједнице, да ће Република Српска започети реформу образовног система, те да је то опредјељење свих нивоа власти у Српској.

„Реформа образованог система је неопходна, јер не желимо више репродуковати одређена звања која не требају привреди", рекао је премијер Вишковић и навео да ће се реформа спроводити обазриво и у етапама.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити формиран експертски тим који ће на још квалитетнији начин сагледати стање у образовном систему, те дати Влади смјернице за даљи рад.

„Најважнији корак биће израда нових наставних планова и програма за основно и средње образовање, јер неке ствари које су данас актуелне нису више исте као прије десет, или више година, а наставни планови нису се у значајној мјери мијењали више од десет година", рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да велику пажњу треба посветити едукацији наставног особља, како би било оспособљено да спроведе планиране реформе у образовном систему.

„Оно што је добро и што можемо да користимо као велику предност је то што ћемо имати апсолутну подршку Србије, која је одмакла у процесу рјешавања ових питања и спремна је да своја искуства пренесе нама у Републици Српској. То ће нам сигурно олакшати пут и надам се да ћемо у наредном периоду, у мандату ове владе, довести наше образовање у оквире какви треба да буду у 21. вијеку", рекао је премијер Вишковић.  

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да је фокус данашње тематске сједнице Владе Републике Српске био на анализи стања и будућим корацима који ће бити предузети у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања.

„Евидентно је да морамо искорачити и да морамо у складу са свим трендовима развоја нашег друштва направити нову школу за ново доба", рекла је министарка Тривић.

Она је навела да је након анализе стања констатовано да садашње предшколско, основно и средње васпитање и образовање карактерише низак обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем, да је образовни систем заснован на репродуктивном знању и предавачкој настави, те да имамо неадекватне наставне планове и програме са неодговарајућим уџбеницима.

„Имамо и смањење броја ученика, недовољну опремљеност простора за учење, иако постоји константно инвестиционо улагање и одржавање, обуке наставника не одговарају савременим правцима образовања, те неповезаност образовања и потреба тржишта рада у довољној мјери", рекла је министарка Тривић.

Министарка Тривић је рекла да су данас утврђене мјере које би требало да буду предузете у наредном периоду, а које су подијељене у фазе.

,,Требало би се базирати на иновиране наставне планове и програме као први корак, иновиране, мултидимензионалне и практичне уџбенике са дигитализованим садржајима, те измијењен приступ сазнавања који треба да се помјери са концепције поучавања на концепцију учења", истакла је министарка Тривић.

Према њеним ријечима, потребно је такође, базирати се на стимулативно окружење као дизајнерски одговор на нову образовну парадигму, оспособљен кадар новим компетенцијама за примјену иновираних васпитно-образовних метода, унапријеђен однос школе и породице са сарадње на партнерство и успостављен систем контроле квалитета васпитно-образовног процеса, а све то с циљем јаке повезаност са тржиштем рада.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила се на позиву да присуствује данашњој тематској сједници.

"Предшколско, основно и средње образовање су у жижи интересовања Владе. Знамо да су то теме које су кључне за сав будући развој Републике Српске", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске истакла је да се сад, када више нема ранијих елементарних финансијских проблема, мора озбиљно крочити у реформу образовања.

„Сигурна сам да ће родитељи широм Републике Српске, а исто тако и наставни кадар, поздравити то што треба да се ради. Влада је томе опредијељена и од ње се очекује да се настави радити на унапређењу, стварању бољих услова за рад просвјетних радника и боравак наших ученика у школама. То значи побољшану инфраструктуру, бољу опрему и наставна средства и све оно што је потребно за добар рад", рекла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је додала да су ту и иновације унутар самог система наставног процеса, те да систем испоручивања и стицања знања у оквиру школе мора да доживи апсолутну модернизацију.

„То значи један нови приступ када су у питању садржаји и наставни планови и програми", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике коментарисала је и структуру запослених у области предшколског, основног и средњег образовања.

„Имамо мање од 10% старог кадра, односно кадра који за неколико година иде у пензију, што значи да ми и преко кадровске структуре излазимо из система традиционалног начина учења, који је био стабилан и добар начин учења и стицања и преношења знања", рекла је предсједница и додала да се и кроз кадрове ушло у ново модерно доба.

Предсједница Републике Српске нагласила је да је обавеза оспособљавање и едукација за нове младе кадрове, који чине готово 90% садашње просвјетне структуре, како би могли на најбољи начин да пренесу своја знања.

Предсједница Цвијановић указала је на потребу за чвршћим институционалним везама и подсјетила да Министарство просвјете и културе има своје полуге, као што су Републички педагошки завод и Завод за образовање одраслих, те нагласила да они морају да иду у корак са свим захтјевима и да проводе реформу заједно са Министарством.

Предсједница Цвијановић је поздравила напоре Владе Републике Српске и споразум који је потписан са послодавцима о обављању праксе, као и издвајање ресора високог образовања из Министарство просвјете и ​културе.

„Најважније је да постоји добра воља, да је Влада растерећена од неких проблема с којима смо раније били оптерећени и да може сада да се бави овом темом на овај начин. Очекујем подршку просвјетних радника и родитеља", истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске подсјетила је и да је Република Србија обећала 500 нових дигиталних учионица.

„Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић ће о томе разговарати сутра. То је започето у разговорима са премијерком Републике Србије Аном Брнабић. Искористићемо ту шансу. Опредјељење Владе Српске треба да буде наставак свих оних пројеката које смо започели, а којима смо направили први корак у модернизацији наших учионица", нагласила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.