Sign In

Премијер Вишковић боравио у радној посјети Дервенти

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић боравио је данас у радној посјети Дервенти, гдје је разговарао са начелником општине Милорадом Симићем и привредницима који послују на територији ове општине.

Премијер Вишковић изјавио је да планира да посјети све локалне заједнице у Републици Српској, како би се упознао са проблемима у тим срединама, те да је у тој функцији данас посјетио и општину Дервента.

Он је истакао да често проблеми у локалним заједницама нису повезани искључиво са финансирањем, већ да им некад значајне проблеме стварају поједина законска рјешења, које је потребно само кориговати и убрзати њихово спровођење.

Премијер Вишковић је истакао да је Влада Републике Српске у 2018. години одобрила више пројеката у општини Дервента, да су поједини пројекти завршени, а да се на некима још ради.

„Један од таквих пројеката је и проширење обданишта за око 500 квадратних метара, за шта је Влада одобрила 400 хиљада КМ. Овај пројекат је у току и биће завршен почетком грађевинске сезоне“, рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да у Дервенти постоји реалан проблем квалитетног путног повезивања са аутопутем Бања Лука - Добој, те да је у плану израда пројекта, како би се направила саобраћајна петља, која ће повезати Станаре и Дервенту са аутопутем. Та саобраћајна петља, како је рекао, омогућиће ће лакше саобраћање великог броја привредних субјеката са овог подручја.

Премијер Вишковић је рекао да је на данашњем састанку разговарано и о проблемима у предузећу „Унис“, те да је договорено да руковоство предузећа достави Влади информацију о стању у овом предузећу.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске и општина Дервента спремни су да помогну овом предузећу у складу са свом расположивом законском регулативом.

Премијер Вишковић је навео да је разговарано и о уређењу рјечног корита Укрине, која се повременио излијева усљед поплава.

Он је најавио да ће наредних дана посјетити домаћинства у Језеру и Шипову која су претрпјеле штете од поплава, с намјером да се изнађу могућности да им се помогне.

Начелник општине Дервента Милорад Симић изразио је задовољство посјетом премијера Вишковића овој општини и истакао да је Дервента лидер у привреди Републике Српске и БиХ.

Симић је навео да у Дервенти послује више од 800 привредних субјеката који запошљавају око 6700  лица, те да је годишњи извоз из ове општине 340 милиона КМ.

"Од изузетног значаја је што нам је извоз робе већи од увоза, који износи 260 милиона КМ. Наши привредни субјекти већину производа извозе у земље западне Европе", рекао је Симић и истакао да је од пресудног значаја изградња брзе цесте према Броду и Добоју, како би привредници лакше и брже превозили робу.

Он је указао и на питање књижења земљишта у овој општини које се, како је рекао, у процедуралном смислу, одвија споро, што обесхрабрује потенцијалне инвеститоре. Сматра да ово питања треба рјешавати у сарадњи са Републичком управом за геодетске и имовинско - правне послове.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.