Sign In

Предсједница Цвијановић учествовала у раду округлог стола на тему „Идентитети западног Балкана у европској кохезијској политици"

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић учествовала је данас у раду округлог стола на тему „Идентитети западног Балкана у европској кохезијској политици", који је одржан у италијанском граду Пескара.

Током округлог стола било је ријечи о актуелним темама у вези са кохезионом политиком ЕУ, као једним од кључних инструмената развоја ЕУ. Размијењена су мишљења о регионалној сарадњи и стратешким оквирима за смањење економских и социјалних разлика, са нарочитим освртом на земље западног Балкана.

Говорећи о овој теми, предсједница Цвијановић је изјавила да је регионална сарадња један од приоритета Владе Републике Српске као механизам за напредовање ка чланству у ЕУ, али, прије свега, као инструмент привредног и друштвеног развоја земаља западног Балкана.

Предсједница Цвијановић је истакла да се Републике Српска уклапа у концепт модерних европских регија и располаже високим степеном аутономије и уставних надлежности, чак и много више у односу на неке друге европске регије.

„Видимо велику шансу у понуђеној сарадњи и могућност да учимо од регије Абруцо у Италији, али и других регија широм ЕУ, како бисмо припремили и ојачали наше институционалне структуре и капацитете за кориштење средстава и доступних инструмената кохезионих и структурних фондова који су доступни чланицама ЕУ. Треба разумјети да је ријеч о огромним средствима, о чему говори и чињеница да у садашњем буџетском оквиру ЕУ за период 2014-2020 на кохезиону политику отпада око 32,5% буџета ЕУ, односно преко 350 милијарди евра", изјавила је предсједница Цвијановић.

Овом приликом, предсједница Владе Српске је истакла да Република Српска партиципира у регионалним структурама по различитим основама, од пројеката прекограничне сарадње до споразума о сарадњи и заједничких пројеката са различитим европским регијама, додајући да значајну улогу у промоцији потенцијала Републике Српске и јачања регионалне сарадње има мрежа представништава која су тренутно активна у осам земаља.

Осврћући се на имплементацију програма ЕУ у БиХ, предсједница Цвијановић је нагласила да сложеност политичких односа у БиХ често успорава успјешност реализације пројеката, те да, с обзиром на сложеност уставне структуре, али и политичких односа, формула за успјешну реализацију јесте функционисање механизма координације уз уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, које води ка конструктивној политици регионалне сарадње.

Током округлог стола истакнут је значај регионалне сарадње у смислу јачања конкурентности, привредног развоја и економског раста, те да економско, трговинско, енергетско и инфраструктурно повезивање земаља западног Балкана у том контексту представља значајан развојни потенцијал.

Изражена је опредијељеност за успостављање ближе сарадње између универзитета регије Абруцо и Републике Српске, као и заједничко учешће у пројектима ЕУ. С обзиром на квалитет и традицију Ветеринарског факултета у овој италијанској регији, разговарано је и о њиховој подршци при оснивању и развоју Ветеринарског факултета у Републици Српској. Такође, домаћини су понудили универзитетима из Републике Српске приступ и сарадњу са Истраживачким центром Универзитета регије Абруцо.

Округли сто, који је организован у оквиру ЕУ програма прекограничне сарадње ИПА Адриатик, окупио је представнике инситутуција италијанске регије Абруцо, те представнике институција Републике Српске, а испред Владе Републике Српске у раду форума, осим предсједнице Цвијановић, учествовали су министар просвјете и културе Дане Малешевић и шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.