Sign In

Предсједник Додик и премијерка Цвијановић разговарали са делегацијом Фондације Привредник коју је предводио Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије

Објављено:

​Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарали су данас, у Административном центру Владе Републике Српске, са делегацијом Фондације „Привредник" коју је предводио Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

На састанку је разговарано о иницијативи за отварање подружнице Фондације „Привредник"  у Републици Српској, која за циљ има помоћ даровитој, сиромашној дјеци и студентима на свим просторима гдје живи српски народ.

Предсједник Додик и премијерка Цвијановић су овом приликом изразили подршку поменутој иницијативи, посебно имајући у виду историјске заслуге Фондације у школовању великог броја српских ученика и студената, те нагласили да ће формирање подружнице Фондације у Бањалуци имати велики значај и добробит за Републику Српску.

Фондација „Привредник" од оснивања 1897. године у Загребу, па до краја Другог свјетског рата омогућила је школовање за више од 40 хиљада дјеце.

Поред хуманитарне, Фондација има и значајну педагошко-образовну и културну мисију и код младих људи развија осјећај националног поноса и припадности једној култури, историји и традицији.

Рад ''Привредника'' је, након забране уведене 1946. године, обновљен на Оснивачкој скупштини 1993. године у Новом Саду.

У измијењеним историјским и друштвеним околностима Фондација „Привредник" данас дјелује у Републици Хрватској са сједиштем у Загребу и Републици Србији са сједиштем у Новом Саду.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.