Sign In

Премијер Вишковић и министар Клокић разговарали са шефовима представништава Републике Српске

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић разговарали су данас, у Бањалуци, са шефовима представништава Републике Српске о раду представништава и њиховим планираним активностима у наредном периоду.

Премијер Вишковић је изјавио да је повод за одржавање данашњег састанка, да се, на почетку свог мандата, упозна са радом и плановима представништава, те да шефовима представништава саопшти шта Влада и грађани Републике Српске очекују у будућем раду представништава.

„Не смијемо заборвити да су представништва на одличан начин обавила своју улогу институционалног представљања Републике Српске широм свијета и Република Српска и њени грађани су им захвални на томе“, рекао је премијер Вишковић и истакао да је у наредном периоду потребно наставити јачање економских везе са свим земљама, а посебно са оним земљама у којима Република Српска има своја представништва.

Премијер Вишковић је нагласио да је потребно створити синергију између Владе Републике Српске и представништава на начин да се види шта је све неопходно да учине Влада и ресорна министарства, а шта представништва, како би се привукло што више страних инвестиција и отворила нова радна мјеста у Републици Српској.

„Дакле, што више радних мјеста и задржавање наших људи да живе и раде овдје и да не одлазе са ових простора“, рекао је премијер Вишковић и додао да представништва треба да буду и сервис нашим грађанима у иностранству.

Премијер Вишковић је истакао да је Влада у потпуности на располагању представништвима Републике Српске, те да је он спреман да на позив представништава дође у било коју земљу и разговара са потенцијалним инвеститорима.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић рекао је да је циљ данашњег састанка био да шефови представништава упознају премијера Вишковића о резултатима рада представништава као и активностима и плановима за текућу годину. 

Министар Клокић је истакао да је на састанку разговарано о институционалној и економској сарадњи коју су представништва Републике Српске остварила са земљама у којима Српска има представништва.

,,Разговарано је, а премијер Вишковић је то и нагласио, о могућности отварања канцеларије Републике Српске у Линцу гдје је, заједно са дијаспором и привредницима са наших простора, а који раде у Аустрији, договорено да буде изнајмљен простор који ће служити промоцији привредних потенцијала Републике Српске и могућности организовања разних форума и састанака, с циљем јачања привредне сарадње Републике Српске и Аустрије “,  нагласио је министар Клокић.
 
Министра Клокић је поручио да су  инвестиције Русије у електро-енергетском сектору и  долазак фирме из САД само неке од позитивних активности које су спровела представништава Републике Српске  истичући да је у 2017. години у Српску инвестирано више од 200 милиона КМ.

Министар Клокић је поновио да ће Влада Републике Срспке Српске, кад год то буде потребно, бити на располагању представништвима Српске у иностранству.

Шеф представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић, говорећи о користи од  инвестиција Руске Федерација у Републику Српску, истакао је улагање у Рафинерију нафте Брод и нагласио да `ОПТИМА Група` сваке године у буџет уплати 250 милиона евра.

,,Од 2009. године када је била свјетска енергетска криза, у Европи су затворене 24 рафинерије, а рафинерија у Српској није затворена. Проблем је имала и рафинерија у Сиску која је пред затварањем“, поручио је Перовић.

Он тврди да ће Рафинерија нафте у Броду опстати, иако је ограничена инфраструктурним проблемима, те да се ради на њеној гасификацији која би требало да буде завршена до краја године
      
Према његовим ријечима, план је да се Српска гасификује и да се пређе са енергената као што је мазут, дрво и угаљ, на гас.

,,У Зворнику је планирана градња постројења за гас, а `Гаспром` је спреман да већ сутра дође и почне са пројектовањем тог плана“, рекао је Перовић.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да је данашњи састанак премијера, ресорног министра и шефова представништава Републике Српске у свијету од великог значаја и нагласио да је Аустрија као држава у привредном контексту значајна не само за Републику Српску, него и за цијелу БиХ.

„Ми остварујемо суфицит када је у питању трговинска размјена, што је један од позитивних показатеља за нашу привреду, који говори и о потенцијалима за будући развој сарадње са Аустријом“, рекао је шеф Представништва у Бечу.

Говорећи о активностима Представништва, он је рекао да Представништво у Аустрији проводи тренинге којим се мала и средња предузећа из Републике Српске припремају за искорак у сарадњи са Аустријом, као и да се уз подршку аустријске Привредне коморе реализује пројекат повезивања привредника из Републике Српске са релевантним фирмама у Аустрији, кроз који је у 2018. години прошло 85 привредника, од којих је 80% већ након првог састанка остварило позитивне резултате у пословању у Аустрији.

Такође, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији се похвалио повећањем у броју ноћења аустријских држављана у Републици Српској за 14% након наступа Републике Српске на Сајму туризма у Бечу, оствареном инвестицијом велике аустријске фирме Pewag Group у износу од 2 милиона евра, као и пројектом специјализације за докторе медицине из Републике Српске у бечком клиничком центру Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien, у којем је прошле године учествовало 26 доктора.


Шеф Представништва Младен Филиповић је говорио и о новом пројекту - шоуруму (showroom) за привреднике Републике Српске у Линцу од 600 квадратних метара, који је у припреми, а на којем ће се представити 30 привредника из Републике Српске.

„План је да Влада, односно Представништво, овај пројекат подржавају у 2019. години, а да до краја године представљени привредници стекну контакте и остваре послове, те да један дио добити улажу у шоурум, тако да Представништво у будућности буде само подршка и логистика, а да шоурум практично изнајмљују наши привредници“, објасио је шеф Представништва у Бечу.

Он је позвао привреднике из Републике Српске да се обрате Представништву и нагласио да им је Представништво Републике Српске у Аустрији увијек на располагању.

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић је истакао да је долазак компаније "NCR" у Бањалуку једно од најзначајнијих резултата овог представништва.

“У овом случају, компанија “NCR” је изабрала Бањалуку у конкуренцији са Софијом, Подгорицом, Загребом и још неколико градова из регије, и то је био успјех тимског рада. Ова компанија сада запошљава скоро 300 радника и има план да прошири број радних мјеста. Једини проблем за њих су тренутно кадровска питања, јер они траже раднике са врхунским познавањем страних језика“, рекао је Кесић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.