Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се са руководством компаније „Алумина“ д.о.о. Зворник

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас, у Зворнику, са руководством компаније „Алумина“ д.о.о. Зворник.

Након састанка, премијер Вишковић је рекао да компанија "Алумина" за шест мјесеци ове године има позитиван биланс од око 12 милиона КМ и да све што произведе извози у више од 40 земаља свијета.

"Ове године очекујемо више од 350 милиона КМ обртних средстава у `Алумини`", рекао је предсједник Владе Српске и додао да нема много компанија тог реномеа, не само у Републици Српској, него можда и у окружењу.

Премијер Вишковић је, након разговора са члановима Управног одбора и менаџментом ове компаније, нагласио да су сви запослени у фабрици дали пуни допринос, развили нове производе и подигли цијену тих производа на свјетском тржишту.

Он је подсјетио да је "Алумина" прије шест година имала око 200.000 тона производње металуршке глинице чија је цијена испод производне на свјетском тржишту, додајући да ове фабрике са 1.550 запослених данас не би било да је остала на тој производњи.

"Инжењери `Алумине` развијају нове производе, чиме се смањује тржишни удио металуршке глинице, а повећава удио неметалуршких производа", појаснио је премијер Вишковић и нагласио да је циљ да се у компанији "Алумина" ради што већи степен финализације, чиме се добија скупљи производ, већа зарада и већи бенефити за Републику Српску.

Премијер Вишковић рекао је да је дошао у "Алумину" да подржи менаџмент компаније, нови Управни одбор и да пошаље подршку запосленима и стратешким партнерима да институције Републике Српске и даље стоје иза овог колектива.

"У суштини, ово је стратешко предузеће по питању развоја и даљег побољшања привредног амбијента Републике Српске", истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједник Управног одбора компаније Миле Матић рекао је да је премијера Српске информисао о текућим активностима, инвестиционим плановима, стандарду запослених, даљој стратегији и условно о завршетку стечаја у Фабрици глинице "Бирач".

"Са Владом Републике Српске имамо одличну комуникацију, те сваку другу подршку", рекао је Матић.

Он каже да финализација производа још није направљена у довољној мјери, али да процеси иду у том правцу и да ће сваким даном бити све боље.

"Ова пословна година биће у реду. Имали смо озбиљне инвестиције. Свјетско тржиште је у некој врсти турбуленције, ништа није сигурно, али и поред свих проблема пословну годину завршићемо успјешно", поручио је Матић.

Претходно је премијер Вишковић, заједно са члановима Управног одбора зворничке "Алумине", на челу са Милом Матићем, обишао погон за производњу фино преципитираног хидрата у изградњи.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.