Sign In

Премијер Вишковић поручио да ће Република Српска прослављати 9. јануар

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржао је данас, у Бањалуци, конференцију за новинаре поводом одлуке Уставног суда БиХ којом је оспорен 9. јануар као Дан Републике Српске.

Премијер Вишковић изјавио је да данашња одлука Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике Српске није правна него политичка одлука, те да је темпирана да буде донесена у вријеме када треба да буде формирана власт на нивоу БиХ.

,,Изгледа да је једино Републици Српској стало до БиХ, а они који се заклињу у БиХ чине све да те БиХ нестане. Уставни суд БиХ у својој одредници каже да не ускраћују Народној скупштини Републике Српске право да одреди дан Републике Српске. То је исто као да вам неко каже не можете славити рођендан 1. јануара, јер је то Нова година, па ви славите 1. фебруара“, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске поставио је питање зашто се Уставни суд БиХ позива на чланове Устава који говоре о дискириминацији и слободи избора, а када се покрене апелација за 1. март – онда је то легалан датум.

,,Каква је разлика између 1. марта и 9. јануара. Да ли су сви у БиХ били за 1. март? Не. Али ми смо то прихватили, ми то не признајемо али не оспоравамо неком другом да то слави“, истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је поручио да се ради о двоструким аршинима и да је ово озбиљан атак на Републику Српску.

Премијер Вишковић је истакао да нико не жели да погледа у историјске чињенице, наглашавајући да су женевски и њујоршки принципи постојали прије Дејтонског споразума, и да је тамо написано да су БиХ и Уставни суд БиХ формирани 1995. године, а Република Српска 1992. године.

„Према томе, Република Српска је старија од Уставног суда и ове БиХ. А на основу принципа из Женеве и Њујорка је речено, да је БиХ састављена од два ентитета и да ти ентитети у БиХ уносе своја уставна и остала начела која су до тада имали. Оно што је стајало у Уставу Републике Српске ушло је у састав дејтонске БиХ“, нагласио је премијер Вишковић.

Он је рекао да је ово све политика, а не право, те да се гледало право, ова апелација била би одбачена.

„Знали смо каква ће одлука бити, да је све смишљено, и термин и сатница, али нам је жао што је добра воља Републике Српске, која је ишла у правцу да се почнемо бавити животним питањима, одбачена и поново се враћамо на политичка питања“, рекао је премијер Вишковић.

Истакао је да ће сви који живе у БиХ на неки начин испаштати и бити занемарени, јер ће се сада политика у БиХ бавити овим питањем у наредном периоду.

„На крају порука грађанима Републике Српске. Славићемо 9. јануар. Ни једна одлука Уставног суда нас неће у томе спријечити. Ми ћемо наћи начин да кроз Владу и Народну скупштину испоштујемо одлуку Уставног суда, али ћемо 9. јануар славити. Поручујем грађанима Републике Српске  да се припреме за 9. јануар 2020. године. Као што сам и јуче рекао, све што буду више притискали, ми ћемо тај датум славити на још величанственији начин. Нека Уставни суд ради како мисли да треба да ради, Република Српска ће радити онако како треба, нећемо погазити вољу грађана који су на референдуму рекли да је 9. јануар Дан Републике Српске“, поручио је премијер Вишковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.