Sign In

Уприличен пријем за учеснике првог Форума дијаспоре у Влади Републике Српске

Објављено:

​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић уприличила је вечерас, у Бањалуци,  пријем за учеснике првог Форума дијаспоре, који ће бити одржан сутра, 24. фебруара 2018. године у Административном центру Владе Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је истакла да је Српска данас веома организована и да свакодневно јача на политичком, економском и социјалном плану, упркос бројним изазовима у претходном периоду.

Она је нагласила да је Република Српска стабилна и чврста и да жели да заједно са људима из Српске који живе у иностранству гради партнерство и ради на реализацији заједничких циљева.

Предсједница Цвијановић је овом приликом истакла да значајну улогу у томе имају представништва Републике Српска и Српска православна црква, која је била незамјењива у успостављању сарадње са дијаспором.

Она је изразила задовољство што је посљедњих неколико година успоставила контакте и дружила се са људима из Републике Српске који живе у иностранству.

"Драго ми је што сам успјела да проводим дио времена са нашим људима у иностранству. Успијевала сам да будем са нашим људима у Европи, САД и Канади и наравно да ту неће бити крај, јер намјеравамо да продубљујемо нашу сарадњу", додала је предсједница Владе Републике Српске.

Она је рекла да је изузетно поносном чини што су наши људи из иностранства препознали потребу да дођу у своју Републику Српску и институције.

"Поносна сам што сте дошли да разговарамо како да учврстимо и унаприједимо наше односе. Захвална сам вама који долазите из пословне заједнице, јер ћете дати допринос ономе што радимо овдје у Српској. Задовољство је веће зато што су многи од вас искорачили према нама и указали на потребу да наши односи буду бољи и садржајнији", истакла је предсједница Цвијановић.

Она је додала да Влада Републике Српске никада није изгубила из вида да наши људи у иностранству имају огроман потенцијал.

Предсједница Цвијановић је током обраћања на пријему поводом првог Форума дијаспоре истакла да Република Српска функционише упркос свим изазовима са којима се сусреће.

„Република Српска функционише и након великих криза и поплава из 2014. године, која је однијела један укупан буџет. Можемо се похвалити да смо у 2016. години и прошлој години забиљежили добре макроекономске показатеље. Дакле, идемо напријед и узлазном линијом, свјесни себе и желим да сви наши људи знају, ма гдје да живе, да су људи који данас воде Српску свјесни важности посла који обављају, Републике као оквира гдје можемо да функционишемо и остварујемо своја права, и исто тако, да развијамо осјећај одговорности сваког појединца према Српској", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да је у многим европским земљама осјетила потребу и жељу да се Српска и њена дијаспора боље упознају.

"Потребно је продубити свијест наших људи у иностранству да могу и да треба да буду фактори и политичког живота Републике Српске, али исто тако да то требају бити људи који су избјегли из ФБиХ а који живе у иностранству. Желимо да заједно са нама будете поносни на Српску и да поред Бањалуке видите и друга мјеста у Републици. Сигурна сам да је пред нама велика будућност", закључила је предсједница Цвијановић.

Пријему уприличеном поводом првог Форума дијаспоре су присуствовали и министри у Влади Републике Српске.

Циљ Форума за дијаспору, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, јесте успостављање трајних механизама за јачање привредне и културно-научне сарадње између Републике Српске и српског народа у дијаспори.

Форум ће окупити више од 200 учесника из 20 земаља међу којима су бројни угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, те многи савези, удружења и студентске организације.

Отварање Форума и пленарна сједница предвиђени су за суботу, 24. фебруара, са почетком у 9.30 часова.

Након тога, биће одржани панели под називом „Културно и научно умрежавање са дијаспором и хуманитарне активности" и „Економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре".

У оквиру Форума, биће организован историјски час у 15.00 часова, у Спомен подручју Доња Градина у Козарској Дубици.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.