Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у радној посјети Брчко дистрикту

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђаном Рајчевићем, боравио је данас у радној посјети Брчко дистрикту, гдје је разговарао са градоначелником Брчког Синишом Милићем, те посјетио Канцеларију Владе Републике Српске и новоизграђени вртић.

Премијер Вишковић је изјавио да је Влада Републике Српске и до сада помагала Брчко дистрикту у разним пројектима, те да ће то наставити да чини и у наредном периоду.

Он је рекао да ће бити уведена пракса да најмање једном мјесечно један од министара у Влади Републике Српске борави у Канцеларији Владе Српске у Брчком, како би помагао грађанима Брчког, који имају држављанство Републике Српске, у рјешавању различитих питања.

„Желимо на тај начин да овим људима примакнемо институције Републике Српске, да не морају долазити у Бањалуку да би добили информације или одређену врсту помоћи“, рекао је премијер Вишковић и додао да, према процјенама, у Брчком живи између 15 и 20 хиљада лица која имају држављанство Републике Српске.

Премијер Вишковић рекао је да је на данашњем састанку разговарано и о изградњи дионице аутопута од Добоја према граници са Србијом, која у значајном дијелу пролази кроз територију Брчко дистрикта.

Он је за наредну сједницу Владе Републике Српске најавио разматрање плана парцелације за изградњу дионице аутопута од Брчког према Бијељини и даље према Рачи, како би Правобранилаштво и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове могли несметано да врше експропријацију у том дијелу, док ће се истовремено рјешавати проблеми парцелације који су се појавили у дијелу око Модриче и Вукосавља.

Премијер Вишковић је навео да је у план парцелације уврштена и изградња магистралног гасовода који ће се градити истовремено уз аутопут и истакао да је овај пројекат од велике важности за све грађане.

,,То је наповољнији енергент за привреду и тиме, кад дођете у позицију да имате гасификацију, постајете атрактивнији за одређене инвестиције“,  поручио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Република Српска у протеклих десет година помогла Брчко дистрикту у снабдијевању електричном енергијом у износу од 56 милиона КМ, по цијенама које важе за грађане у Републици Српској. 

,,По арбитражној одлуци, снабдијевање електричном енергијом требало је да се врши 50 одсто из Електропривреде ФБиХ, а 50 одсто из Електропривреде Републике Српске. Међутим, посљедњих 10 и више година, само је у једном периоду, 2010. године у једном полугодишту, је вршено снабдијевање из 'Електропривреде БиХ' и тада је електрична енергија за грађане Брчко дистрикта била сукупља између 30 и 40 одсто“, нагласио је премијер Вишковић.

Предсједник Вишковић је прецизирао да од 2008. године, „Електропривреда Републике Српске“  непрекидно, у стоодстотном дијелу, снабдијева грађане дистрикта електричном енергијом по цијенама које важе за грађане у Републици Српској.

Премијер Вишковић је навео да је Влада Републике Српске  уложила више од два милиона КМ у различите пројекте у Брчко дитрикту и истакао да је један од пројеката вртић, који је саграђен заједно са Владом Републике Србије чија донација износи милион евра за овај пројекат.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је да данашња посјета премијер Владе Републике Српске Радована Вишковића потврђује континуитет подршке Владе Српске, које је Брчко имало и у претходном временском периоду.

„Данас смо причали о неким новим пројектима и могућностима унапређења сарадње, између осталог, у области информационих технологија али и о инфраструктрурним питањима“, рекао је градоначелник Милић и додао да је Република Српска од 2008. године, помогла Брчко дистрикту у износу од 56 милиона КМ, кроз испоруку електричне енергије по цијени конзумената у Републици Српској.

„Да смо се придржавали арбитражне одлуке и снабдијевали електричном енергијом шест мјесеци из Федрације БиХ, шест мјесеци из Републике Спрске, грађани Брчко дистрикта би вјероватно имали скупљу струју и до 30, 40 одсто“, рекао је градоначелник Милић.

Он је нагласио да се на данашњем састанку разговарало о важним инфраструктурним пројектима, прије свега о аутопуту из правца Бањалуке према Бијељини, који пролази кроз Брчко.

„Тај пројекат, као и пројекат гасификације, односно пролазак магистралног  гасовода кроз Брчко дистрикт, опет у правцу Бањалуке, ће захтијевати још интензивнију сарадњу у наредном периоду. Оно што је такође важно је да смо договорили један оперативни вид сарадње у различитим областима у којима Република Српска има позитивна искуства, а која ће нама помоћи у унапређењу рада управе дистиркта“, рекао је Милић.

Он је истакао да ће Влада Српске анализирати подсти​цаје које даје својим грађанима, и да ће проширити програме, тамо гдје прописи дозвољавају, на држављане Републике Српске који живе у Брчко дистиркту.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.