Sign In

Влада Републике Српске усвојила Одлуку о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина

Објављено:

​​​​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 47. сједници, одржаној у Бањалуци, Одлуку о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина, којом је новац додијељен општинама Власеница, Вишеград и Петрово.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић подсјетила је да Влада у 2019. години има додатних 300.000 КМ за суфинансирање пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина.

„До сада смо имали једну одлуку на основу које је више од 100.000 КМ додијељено општинама Невесиње, Берковићи, Језеро, Пелагићево, Калиновик, Кнежево и Рудо. Данас смо додијелили новац и за Власеницу, Вишеград и Петрово. Министарство је до сада суфинансирало пројекте са 165.000 КМ, а привукли смо укупно милион КМ инвестиција у ове општине што је за њих веома значајно", нагласила је министар Решић.

Она је додала да је до краја године на располагању још око 100.000 КМ.

„Већ имамо пројекте које комисија валоризује и до краја године очекујемо да ћемо их помоћи и утрошити преостали новац", истакла је министар.

Коментаришући примједбе појединих начелника да су њиховим општинама приликом расподјеле средстава додијељени мали износи, министар Решић је навела да нема званичних примје​дби.

„Постоји грант и правилник и критеријуми на основу којих се средства дијеле, а тако се дијеле већ 10 година. За 10 година је изразито неразвијеним и неразвијеним општинама додијељено више од 36 милиона КМ. Никада нисмо добили званичне налазе да смо урадили нешто погрешно, те да неко није добио новац, нити је ревизијом икада утврђено да се средства дијеле ненамјенски, погрешно или да правилник није добар", рекла је министар Решић.

Министар управе и локалне самоуправе је нагласила да су информације у вези са одлукама о додјели 1.000 КМ неким локалним заједницама извучене из контекста јер су 2012. године када је пуштена у употребу централна база матичних књига имали обавезу да изразито неразвијеним и неразвијеним општинама помогну набавком опреме да би оне могле да се укључе у електронску базу.

„Тада смо за те намјене дали више од 200.000 КМ. Телеком оператер из својих разлога није покрио сигурном везом све мјесне канцеларије у руралним подручјима. Остала је обавеза да, када буде успостављена сигурна веза, завршимо тај поступак. Током ове године смо обавијештени да сада и те канцеларије имају сигурну везу, њима буквално треба по један рачунар и због тога је донесена та одлука", појаснила је министар управе и додала да су то намјенски одређена средства.

Министар Решић је рекла да је Влада Републике Српске усвојила и Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе за 2020. годину.

„Наша законска обавеза је да утврђујемо ову одлуку на крају сваке године за наредну годину. Народна скупштина Републике Српске је у септембру усвојила девет критеријума на основу којих доносимо ову одлуку. На основу тога у 2020. години имаћемо 18 развијених јединица локалне самоуправе, 10 средње развијених, 15 неразвијених и 20 изразито неразвијених", навела је министар Решић.

Она је прецизирала да је разлика у односу на прошлогодишњу одлуку у томе што је општина Нови Град прешла из категорије средње развијених у неразвијене, а општина Пелагићево из неразвијених у изразито неразвијене.

„То нису велике осцилације и највећи узрок ових помјерања, посебно када је ријеч о Новом Граду, јесте демографско стање. То није трајна категорија, а у годинама које су иза нас Добој или Шамац били су у категорији неразвијених општина, па су се вратили међу средње развијене и развијене. Ово је промјењива категорија, зависи од критеријума и утврђује се сваке године", рекла је Решићева.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.