Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са руководством фабрике за производњу силицијум метала „Р-С Силикон“

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бјелајцу код Мркоњић Града, са руководством фабрике за производњу силицијум метала „Р-С Силикон“.

Састанку је присуствовао предсједник италијанске компаније „Металеге”, која је власник ове фабрике, Гвидо Дузи, директор фабрике „Р-С Силикон“ Јелена Куриџа, прокуриста фабрике Ђанмикеле Фоља, као и начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

Премијер Вишковић поручио је да је ово један од привредних субјеката који је значајан како за локалну заједницу, тако и за Републику Српску.

„Разговарали смо о томе како Влада може помоћи да у наредном периоду размишљају о проширењу својих произодних каацитета и већем броју запослених радника“, истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе је рекао да је руководство фабрике „Р-С Силикон“ изразило спремност за изградњу производних капацитета из сфере зелене енергије, односно вјетроелектрана и соларних електрана.

„Ја сам их позвао да се обрате Влади и да ће им Влада сигурно изаћи у сусрет. Они могу сутра да поризводе електричну енергију и за свој производни погон овдје у Мркоњић Граду, и за погон у Јајцу. Ако буду имали вишкове, могу их пласирати на тржишту“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Вишковић дао је подршку руководству фабрике.

„Ми смо спремни да овакве инвеститоре прихватимо у Републици Српској, да им помогнемо и да их охрабримо да и даље улажу у Републику Српску, јер са оваквим инвестицијама и оваквим људима ми можемо ићи само напријед“, истакао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе подсјетио је да је прије мејсец дана дошло до поскупљења електричне енергије за привредне субјекте, те да је и ово предузеће било погођено тим поскупљењем.

„И тада смо као влада реаговали, нашли заједнички језик и договорили се. Данас сам им апсолутно потврдио ту намјеру Владе да ћемо и у наредном периоду бити партнери“, рекао је премијер Вишковић и додао да ће за развој своје производње имати подршку институција Републике Српске.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је задовољство данашњом посјетом премијера Вишковића општини Мркоњић Град и фабрици „Р-С Силикон“.

„Фабрика „Р-С Силикон“ је изузетно значајна за нашу општину, не само због радника које запошљава, него и због финансијске подршке коју пружа у организацији значајних догађаја“, истакла је начелница Аничић и додала да ће ова фабрика наставити да шири своје пословање.

Предсједник управе компаније "Металеге", која је власник фабрике "Р-С силикон" у Бјелајцу, Гвидо Дузи рекао је да га је премијер охрабрио подршком за све иницијативе ове компаније.

"Разговарали смо о будућим могућим инвестицијама, о обновљивој енергији. Тек смо на почетку разматрања ове идеје", додао је Дузи.

Након састанка, саговорници су обишли главну халу производног погона фабрике.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.