Sign In

Одржана 38. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације укинуо је данас полицијски час у Републици Српској. Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је полицијски час укинут, с обзиром на то да је јуче укинуто и ванредно стање.

"На снази је ванредна ситуација", рекла је министарка Решић, након сједнице Штаба.

Она је додала да ће ресорна министарства угоститељским и трговинским објектима упутити писану инструкцију како ће убудуће радити, а док је не добију, ради се на начин како је тренутно прописано.

Министарка Решић је подсјетила да је 20. маја укинута мјера кућне изолације за лица која долазе из иностранства, док је на снази ова мјера изречена по неком другом основу.

Она је истакла да за лица која су дошла на територију Републике Српске, прије ступања на снагу овог закључка такође престаје примјена мјере кућне изолације.

"Комунална полиција наставља да контролише лица који имају по другим основама изречену мјеру кућне изолације, да ли су изашли из карантина или имали контакт са потенцијалним зараженим, или било који други разлог због којих им је изречена ова мјера", навела је Решићева.

Она је додала да је Штаб дао сагласност за одржавање локалних скупштина у Градишци, Доњем Жабару, Новом Граду, Милићима, Станарима и Палама, уз обавезу придржавања прописаних мјера физичке дистанце, дезинфекције и ношења заштитне опреме.

"Од данас локалне заједнице немају обавезу слати ове захтјеве и могу нормално заказивати своја радна тијела поштујући препоруке надлежних институција да би заштитили јавно здравље", поручила је министарка Решић.

Она је појаснила да је ношење маски у затвореним просторима обавеза, а на јавном мјесту уколико има више лица на окупу.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић рекла је да је Штаб одлучио да завршни разреди основних и средњих школа могу да прослављају матуру, али не више од 50 особа на једном мјесту.

Она је навела да су директори школа у обавези да обезбиједе окупљања која не прелазе тај број.

"Матурске вечери могу прослављати од 1. јуна. Честитам им успјешан завршетак школовања и желим успјех у даљем образовању", рекла је министарка Тривић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.