Sign In

Премијер Вишковић свечано отворио 18. Међународни сајам пољопривреде "Интерагро" у Бијељини

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у Бијељини свечано отворио 18. Међународни сајам пољопривреде "Интерагро".​

Премијер Вишковић је изразио задовољство што Сајам данас „постаје пунољетан“ и наду да ће ова традиција бити настављена у наредном периоду.

Он је поздравио представнике привредних комора Републике Српске и Војводине који су уложили напор да овај међународни Сајам, на којем учествују и излагачи из појединих земаља Европске уније, оправда своје постојање.

Премијер Вишковић је истакао да Влада Републике Српске ставља акценат на област пољопривреде, јер, како је рекао, пољопривреда највећим дијелом учествује у бруто домаћем производу.

„У овој години успјели смо да приходе из пољопривредне производње, у односу на 2018. годину увећамо за пет одсто, што значи да се наша пољопривредна производња полако креће ка оном мјесту које јој припада у друштву“, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске навео је да Република Српска ове године у пољопривреду улаже више од 190 милиона КМ по разним основама.

„Наш аграрни буџет је 71 милион КМ, затим дајемо кредите Инвестицино-развојне банке за капитална улагања у пољопривреди, а имамо и кредит ИРБ-а који поспјешује откуп домаћих производа од наших прехрамбених произвођача“, објаснио је премијер Вишковић.

Он је додао да у Министарству пољоприврде шумарства и водопривреде постоји и Револвинг фонд од око шест милиона КМ.

„Влада Републике Српске опредијељена је да помогне пољопривреди, јер око 140 хиљада домаћинстава у Републици Српској остварује приходе из пољопривредне производње“, рекао је премијер Вишковић, те позвао грађане Семберије и региона да у наредна три дана посјете Међународни пољопривредни сајам у Бијељини.

Директор сајма „Интерагро 2019“ Славиша Цацановић рекао је да је ово највећа сајамска манифестација из области аграра у Републици Српској и БиХ.

„На Сајму имамо заступљене све сегменте пољопривредне производње, пет земаља које излажу и више од 160 излагача“, рекао је Цацановић.

Он је позвао заинтересоване да посјете сајам и искористе присуство представника институција, нарочито Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

„Заинтересовани ће бити у могућности да сазнају у ком правцу ће се развијати пољопривредна производња у наредном периоду, а пољопривредни​ произвођачи моћи ће да сазнају и да у својој производњи примјене све што је ново“, рекао је Цацановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.