Sign In

Предсједник Владе Републике Српске одржао радни састанак о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српскoј

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сазвао је данас, у Бањалуци, састанак на којем су присуствовали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић, специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јелена Ђаковић Девић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић.

На састанку је разговарано о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, с освртом на погоршање епидемиолошке ситуације и повећан број грађана код којих је тестирањем потврђено присуство вируса корона.

Оцијењено је, да је у посљедњих неколико дана, дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, те да би требало приступити кориговању одређених мјера, с циљем заштите здравља становништва и економске ситуације у Републици Српској.

На састанку је истакнуто да се апелује на грађане да максимално поштују превентивне мјере и своје понашање ускладе са обавезујућим мјерама, а која се односе на ношења маски у затвореном простору и на отвореном простору, уколико није могуће одржати физичку дистанцу од два метра, а у складу са упутством Инсититута за јавно здравство Републике Српске, затим дезинфекције простора и избјегавање свих јавних окупљања.

Такође, на састанку је истакнуто да је у сузбијању ширења пандемије вируса корона од изузетне важности одговорно понашања сваког појединца, те се апелује да се избјегавају окупљања и да се предстојећи празници обиљежавају у кругу домаћинства и са најужим члановима породице. 

Овом приликом је наглашено да ће у циљу заштите здравља људи и рада привреде у Републици Српској  бити појачане мјере контрола и надзора, те поштовања и придржавања прописаних мјера и да ће уколико буде забиљежено непоштовање истих, бити примјењене све законске казнене одредбе.

Да би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, Републичком штабу за ванредне ситуације биће упућене одређене препоруке по питању обавезујућих мјера, с циљем заштите здравља грађана, као и економске ситуације у Републици Српској.

Овом приликом, указана је потреба да се Републичком штабу упуте препоруке по питању доношења мјера ношења маски на отвореном простору, да се рад у услужним дјелатностима одвија према препорукама, а које се доносе на дозвољен број људи у затвореном простору према њиховој квадратури, уз поштовање мјера ношења маски, физичке дистанце од два метра и дезинфекције руку и простора.

Такође, указано је на потребу да се размотре могућности прерасподијеле радних задатка и омогући да се одређени послови обављају од куће.

Овом приликом, констатовано је да тренутна епидемиолошка ситуација у заједници нема утицај на одвијање наставе у свим школама у Републици Српској, али да ће се ситуација наставити пратити.

Такође, Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске задужено је да затражи извјештај из сви локалних штабова по питању предузимања контроле и поштовања мјера, с циљем спречавања ширења вируса корона у заједници.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.