Sign In

Саопштење за јавност

Објављено:

​​​С циљем објективног и истинитог информисања јавности, а у вези са наводима о улагањима Владе Републике Српске у општину Теслић, које је изнио начелник општине Теслић Милан Милићевић, Влада Републике Српске подсјећа да је од 2006. године у општину Теслић уложила више од 50 милиона КМ, по различитим основама из Развојног програма и Буџета Републике Српске, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у ову општину пласирано је још око 40 милиона КМ.

Влада Републике Српске чврсто је опредијељена за равномјеран развој свих крајева Републике Српске и једнако одговорно односи се према развоју свих локалних заједница.

Влада Републике Српске наставиће и у наредном периоду да помаже реализацију различитих инфраструктурних пројеката од значаја за грађане општине Теслић, као и развојне пројекте у другим општинама и градовима у Републици Српској. 

За пројекте који се реализују на подручју општине Теслић, само у прошлој години Влада Републике Српске издвојила је 1,4 милиона КМ, а средства су уложена у унапређење путне инфраструктуре, реконструкцију и санацију основних школа те суфинансирање изградње водовода у Мјесној заједници Младиковине. Такође, планирана инвестиција у оквиру пројекта "Водовод и канализација" у овој општини износи око 17 милиона КМ.

Из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске општини Теслић током претходног периода одобрено је око 4,1 милион КМ, а најважнији пројекти у оквиру ове компоненте су изградња спортске дворане, сала за физичко васпитање у основним школама "Иво Андрић" и "Стеван Душанић", те адаптација школске зграде Основне школе "Иво Андрић".

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју општине Теслић, Влада Републике Српске уложила је око 4,5 милиона КМ. Захваљујући тим средствима, стамбено су збринуте 363 породице, од чега је 60 породица збринуто изградњом станова, а неповратна новчана средства добиле су 303 породице.

У пројекте запошљавања, од 2007. године, уложено је око 1,5 милиона КМ, а запослено је око 400 лица. Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалидних лица од 2006. године запослено је њих 16, што је Фонд финансирао са око 40.000 КМ.

Влада Републике Српске је за социјално збрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла издвојила око 1,7 милиона КМ, а збринуто је 1.236 радника из три предузећа.

Као помоћ након катастрофалних поплава 2014. године, кроз Фонд солидарности поплављеном становништву и пољопривредницима, те буџету општине Теслић, упућена је помоћ у износу од око 150.000 КМ.

Влада Републике Српске је у општини Теслић уложила знатна средства и у област пољопривреде.

Од 2006. године Влада је кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложила око 21,2 милиона КМ. Није изостала ни подршка привреди, а од 2006. године у те сврхе издвојено је око 7,5 милиона КМ, прије свега за подстицај извозно оријентисаним предузећима и за подстицај запошљавању.

Од 2006. године у изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката у Теслићу издвојено је око 2,3 милиона КМ.

Када је ријеч о инвестицијама у енергетици, на подручју ове локалне заједнице изграђено је шест малих хидроелектрана вриједности од око пет милиона КМ.

Влада Републике Српске у општини Теслић континуирано улаже и у реконструкцију здравствених установа и адаптацију амбуланти породичне медицине, те набавку медицинске опреме, а у ту сврху од 2006. године уложено је око 750.000 КМ.

За реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путева на подручју општине Теслић издвојено је око 7,2 милиона КМ.

Од 2006. године издвојено је више од 4,3 милиона КМ за пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка и алтернативног смјештаја за избјегла и расељена лица у општини Теслић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.