Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић учествовао на састанку на којем је представљена научно-истраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске – анализа стања и приједлог мјера"

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић учествовао је данас на састанку, у Бањалуци, на којем је представљена научно-истраживачка студија "Демографски развој ​и популациона политика Републике Српске – анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, израдио експертски тим којим је руководио проф. др  Драшко Маринковић.

Након састанка, премијер Вишковић је рекао да је у протеклој години у Републици Српској рођено 220 дјеце више него претходне године, истичући да се из буџета Републике Српске издваја 1,5 одсто средстава за пронаталитетну политику, породицу и за све оно што обухвата тај сегмент мјера, те да је Влада Српске спремна да повећа ова издвајања.

"Као што је и констатовано у самом извјештају Експертског тима, то није нимало безначајан новац, али сада треба да видимо ефекте одређених мјера у том погледу и њихову анализу", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је нагласио да је у протеклих осам година у Републици Српској у суштини заустављен пад наталитета.

"Имамо константан ниво рађања у посљедњих осам година. Оно што је добро и чиме треба у неком моменту и да изађемо у јавност, ма како то неко доживио, јесте да кажемо да у протеклој години имамо за 220 више рођене дјеце него претходне године и желим да кажем да је то сигурно допринос мјера које су спроводила претходне, а наставила садашња Влада Републике Српске", истакао је премијер Вишковић.

Он је напоменуо да Република Српска само захваљујући мјерама које се односе на вјештачку оплодњу, има више од 1.116 новорођених беба, што показује да те мјере имају своје ефекте.

Предсједник Владе је подсјетио да Република Српска финансира три пута вјештачку оплодњу, док су одређене локалне заједнице и градови преузели обавезу да је финансирају четврти пут.

"Овдје је предвиђено, и то је добро, да у наредном периоду имамо једно тијело на нивоу Републике Српске које обједињује све ове мјере које се раде са нивоа Републике и локалних заједница да, на одређени начин, објединимо податке", истакао је предсједник Владе.

Премијер Вишковић је рекао да се морају анализирати и ефекти предузетих мјера јер је можда неке ствари потребно дефинисати на други начин.

"Можда нека мјера за коју издвајамо одређена средства не доноси жељене резултате, па треба преусмјерити средства и ићи у неком другом правцу", навео је премијер Вишковић.

Он је рекао да би у наредном кораку Експертски тим требало да одговори на питање циљних група, истичући да, ако се иде на повећање наталитета, онда Влада Српске мора тачно да зна које су циљне групе, да ли је то прво, друго или треће дијете.

"Морамо да видимо шта нам више доноси бржи резултат. Ако треба да појачамо финансијска издвајања за прворођено дијете или треће дијете, онда треба наредне мјере Владе да конципирамо у том правцу", истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је рекао да је Влада Српске у том погледу упутила у Народну скупштину Републике Српске на разматрање наредне седмице Приједлог закона о дјечијој заштити којим се укида баријера из старог закона да право на додатак од 405 КМ имају породиље које су шест мјесеци прије рађања биле незапослене.

"У новом закону, ако је била само један дан незапослена, породиља остварује то право", истакао је премијер Вишковић и  додао да су ово ефекти којима Влада Републике Српске настоји да помогне пронаталитетну политику у Српској.

Он је рекао да проблем пронаталитетне политике није само у Републици Српској, већ и земаља окружења и Европе.

"Република Српска је спремна да уђе у рјешавање овог проблема и да издваја и додатна финансијска средства", нагласио је предсједник Владе.

Он је рекао да Закон о играма на срећу доноси пуно веће ефекте него што је то било по старом закону, истичући да ће дио прихода из тог закона бити усмјерен за пронаталитетну политику.

"Република Српска има за 40 одсто веће приходе по основу новог Закона о играма на срећу него што је то било у неком претходном периоду", закључио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.