Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић учествовао на састанку представника парламентарних политичких странака у Српској поводом одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике

Објављено:

​​​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић учествовао је данас, у Бањалуци, на састанку са представницима парламентарних политичких странака у Српској, који је одржала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике.

Након састанка, предсједница Цвијановић изјавила је да је јединствено опредјељење свих политичких фактора у Српској да Република Српска настави славити Дан Републике, да је то 9. јануар и историјска чињеница, те да није у мандату Уставног суда БиХ да одлучује о томе.

„Одлука Уставног суда БиХ је политички мотивисана и то је више политичка, него правна одлука. Ово је још један политички напад који је усмјерен на политичку структуру и систем Српске, њено национално биће, идентитет и уставни капацитет", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да Српска има надлежности да доноси Закон о празницима и да такав закон не постоји на нивоу БиХ.

Током састанка разговарано је и о односима унутар БиХ, и приоритетним стварима којима се баве институције Српске, као и потенцијалним изазовима и заједничким одговорима на њих.

„Исказан је јасан став да имамо одговоре на сва питања и да су односи унутар БиХ постали неподношљиви. Желимо да се те ствари под хитно доведу у ред, јер постоје други приоритети којима треба да се бавимо", истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Данашњем састанку присуствовали су предсједници СНСД-а Милорад Додик, СП-a Петар Ђокић, ДНС-а Марко Павић, Уједињене Српске Ненад Стевандић,  НДП-а Драган Чавић и ПДП-а Бранислав Бореновић, те потпредсједници СДС-а Миладин Станић и Демоса Споменка Стевановић, члан Колегујума Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић и предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.