Sign In

Предсједница Цвијановић разговарала са представницима пољопривредних удружења Републике Српске

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стевом Мирјанићем, одржала је данас у Бањалуци састанак са представницима пољопривредних удружења Републике Српске.

Предсједница Цвијановић изјавила је да је састанак био конструктиван, те да је постигнут договор о повећању аграрног буџета са 60 на 71 милион КМ.

„Усагласили смо се по категоријама и по произвођачима и постигли смо консензус да је ово један добар правилник који треба промовисати у наредном поериоду“, рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да  ће укупна улагања у пољопривреду у овој години, укључујући и средства за подстицаје, и већ започете пројкете, значајно премашити 200 милиона КМ.

„Моје задовољство је утолико веће што смо прошле године успјели да интервенишемо и након суше. Данас смо на састанку добили похвале и за редовно извршавање обавеза, јер је много година то био проблем, али од прошлог љета па до сада нема никаквих пробелма“, рекла је предсједница Цвијановић и навела да ће Влада на исти начин и са истом динамиком, уз поменута повећања, изврашавати своје обавезе и у будућем периоду.

Предсједница Цвијановић је истакла да је на данашњем састанку речено пољопривредним произвођачима да ће, уколико дође до усвајања закона о акцизама, доћи и до повећања аграрног буџета кроз додатних 10 милиона КМ, што је, како је рекла, и остварено.

Она је захвалила предсједнику Републике што је био укључен у све разговоре са пољопривредницима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство постигнутим договором са представницима пољопривредних удружења и истакао да ће аграрни буџет у овој години бити 71 милион КМ, те да ће, осим ових средстава одобрених за подстицаје, у пољопривреду и водопривреду бити уложено додатних 131 милион КМ кроз разне пројекте.

Предсједник Додик је рекао да је на данашњем састанку постигнут договор о расподјели средстава путем Правилника о подстицајима, који ће на снагу ступити у наредних десетак дана.

"Презадовољан сам чињеницом да нико није изразио неслагање или незадовољство расподјелом средстава и да можемо са поносом рећи да смо ове године то брзо завршили и уз сагласност свих постигли важан компромис о веома битном сегменту као што је пољопривреда", рекао је предсједник Додик.

Он је нагласио да овај састанак не представља крај разговора са пољопривредницима, јер још има проблема у појединим секторима. Истакао је да се у овој години, као глобални посао у Републици Српској, намјерава утврдити политика рехабилитације села.

„Наша намјера је да са стручњацима и онима који живе на селу и представљају село у наредним мјесецима, или у овој години осмислимо посебну подршку у вези са рехабилитацијом села", нагласио је предсједник Додик.

Он је додао да су то дијелом улагања у рурални развој, али да није ријеч о подстицајима, него и социо-културним сегментима које село треба да има, од инфраструктуре, амбуланти и других ствари које треба да буду у функцији производње.

"У ситуацији смо да је све мање радника у пољопривреди, да их је све теже наћи, а са друге стране имамо концентрацију становништва у градовима за које нема могућности запошљавања. За то треба наћи рјешење", рекао је предсједник Додик.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић је оцијенио да је данашњи састанак био добар, те да су по први пут, са оваквог састанка на високом нивоу, сви изашли задовољни.

„У добром дијелу у нашим излагањима имали смо добру подршку од стране власти. Све оно што смо ми предлагали и жељели у Правилнику је већином и усвојено“, изјавио је Дојчиновић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, Владимир Усорац поручио је да мљекари могу бити задоваљни са новим правилником.

„Премија за млијеко је остала 0,30 КМ. Добили смо и регресирану нафту, а ове године се враћају и инвестиције у Правилник. Овакав Правилник нама даје и могућност даљњег развоја јер се млијеком сада у селу бави 5.386 произвођача и нама је битно да ти људи опстану и наставе свој рад“, нагласио је Усорац.

Он је изразио увјерење да ће сви имати прилику да повећају своју производњу и самим тим већи профит и остваре услове за живот на селу.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастило изразио је задовољство резултатима овог састанка, истакавши да су испуњена очекивања и дата обећања.

„Предсједник нам је прошле године обећао да ће бити додатних 10 милиона КМ, да ће се буџет повећати на тих 70 милиона КМ. Расподјела, каква је направљена, нама повртарима одговара“, рекао је Мастило.

Он је навео да су позитивне стране Правилника, између осталог, враћање инвестиција и механизације, повећано издвајање за механизацију, те повећање ставке поврћа 320%.

„То је довољно да повртлари уђу у ову годину, а посљедњих дана исплаћен је и подстицај за продато поврће, тако да ће та средства бити опетративна и уложена у сљедећи циклус“, закључио је Мастило, захваливши се предсједнику, премијерки и министру на указаној подршци.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић поручио је свим својим колегама узгајивачима да су дошли у ситуацију у којој ће моћи да буду конкурентни произвођачима из ФБиХ.

„Као што смо увидјели на почетку 2018. године, редовност исплате је била најбржа до сада, исказујемо захвалност јер смо ове године у тешкој ситуацији због ниске цијене товне свиње“, рекао је Маљчић и додао да је Влада испунила велики дио њихових захтјева.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић је истакао да први пут послије неколико година сви представници са састанка излазе задовољни и да планирани правилник за ову годину пружа могућност опстанка, али и развоја пољопривредне производње.

„Битно је истаћи, иако то није био предмет овог састанка, проблем недостатности средстава, у смислу да ниједан буџет за пољопривреду, колики год да јесте, не може да надомјести проблеме које имамо нерегуларним и прекомјерним увозом, отвореношћу граница, односно неувођењем мјера заштите домаће производње“, нагласио је Маринковић.

Он наводи да је у том смислу, након свега, на потезу Савјет министара БиХ.

,,Савјет министара БиХ би коначно требало да уреди спољнотрговинско пословање БиХ, заштити домаћу производњу, и да ове субвенције које будемо добили путем правилника у наредној години, усмјеримо у развој пољопривредног сектора, останак становништва на селу, унапређење властите производње, а не покривању дампиншких цијена које нам долазе увозом меса, млијека, воћа и поврћа са тржишта земаља која су знатно више субвенционисана од нас“, поручио је Маринковић.

Предраг Миличић , предсједник Пословног удружења ,,Заједнице живинара Републике Српске“, истакао је да су на данашњем састанку отклоњене несугласице у вези са расподјелом подстицајних средстава, што је важно за будуће дјеловање.

Похвалио је напоре Владе Републике Српске да обезбиједи додатна средства за повећање аграрног буџета, што ће, како је рекао, дијелом амортизовати ударе на реални сектор, нарочито пољопривреду.

Представник Удружења произвођача товне јунади Горан Митровић изразио је задовољство повећањем обима подстицаја и наду да ће ова година дати добре разултате у пољопривреди.

Представник Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Остоја Николић рекао је да су прихваћени сви њихови приједлози у вези са Правилником и истакао да сви представници удружења задовољни данашњим састанком.

Рајко Кулага, предсједник Задружног Савез Републике Српске, истакао је да ће бити настављене додатне активности и консултације са ресорним министарством у вези са побољшањем амбијента за развој пољопривредног  задругарства, прије свега кроз побољшање законодавног оквира и изразио задовољство досадашном сарадњом са Владом Републике Српске.

Представник Савеза удружења пчелара Републике Српске Дамир Барашин је нагласио да је буџет за сектор пчеларства значајно повећан и изразио наду да ће и у будућности бити настављена добра сарадња са Владом Републике Српске

Перо Ћорић, директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске, задовољан је системским приступом овогодишњем плану подстицаја  те је изразио наду да ће пољопривредници успјети средства да искористе и постигну резултате који ће бити у складу са овим подстицајима.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.