Sign In

Потписан Споразума о сарадњи у области дигиталне трансформације између влада Републике Српске и Републике Србије

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовали су данас, у Бањалуци, потписивању Споразума о сарадњи у области дигиталне трансформације између влада Српске и Србије.

Споразум су потписали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Републике Србије Михаило Јовановић. 

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је овај споразум обухвата неколико сегмената у области дигиталне трансформације, међу којима и информациону безбједност у домену електронске управе, електронских сервиса и другог.

,,Споразум представља синхорнизацију напора Српске и Србије у области дигиталне трансформације, а циљ нам је да се и Српска креће у правцу развоја ове области како то ради Србија", навео је министар Рајчевић.

Он је појаснио да је Споразум детаљнија разрада Меморандума о научнотехнолошкој сарадњи, који су владе Српске и Србије потписале прошле године на заједничкој сједници у Београду.

,,Све што је Влада Србије радила у претходном периоду под руководством премијера Ане Брнабић у домену дигиталне трансформације је нешто чему треба и ми у Републици Српској да тежимо, а то је прије свега изградња система електронске управе, гдје Влада Србије већ има богато искуство", поручио је министар Рајчевић.

Он је изразио задовољство што је овај споразум потписан данас када се обиљежава Дан Републике.

,,Има одређене симболике у томе, јер Српска слави 28. рођендан, те је ово знак да идемо у правом правцу развоја дигиталне трансформације, коју ћемо паралелно радити са реформским процесима у високом образовању", закључио је министар Рајчевић.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Републике Србије Михаило Јовановић навео је да су идеја и концепт дигиталне трансформације у претходне двије године у Србији довели до развоја великог броја информационих система и система електронске управе.

,,Свесни да имамо још пуно да радимо да бисмо подигли систем електронске управе у Србији на ниво на који желимо, а истовремено остварујући резултате трансформација јавне управе у ефикасан сервис за грађане, Влада Србије је одлучила и да покрене програм размене знања у области дигиталне трансформације `Србија дигитализује`", рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, циљ тог програма да се знања и експертизе које је Србија стекла у протекле двије године у овој области ставе на располагање земљама у региону, али и шире.​

,,Прва потписница у оквиру овог програма је Република Српска, те се надамо да ће врло брзо кроз дигиталну трансформацију и развој услуга електронске управе достићи ниво који радимо у Србији", рекао је Јовановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.