Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио Јавну установу Студентски центар „Никола Тесла“ поводом обиљежавања манифестације „Дани студенатa 2019“

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас, у Бањалуци, Јавну установу Студентски центар „Никола Тесла“, поводом обиљежавања манифестације „Дани студенатa 2019“.

Предсједник Вишковић изјавио је након обиласка Студентског центра да је задовољан данашњом посјетом и разговором са студентима и руководством Центра, те да ће Влада наставити да пружа подршку свим активностима Центра.

„Влада Републике Српске, у посљедњих десет година, у студентски стандард, укључујући објекте, исхрану и смјештај студената, уложила је више од 100 милиона марака“, рекао је предсједник Вишковић и подсјетио да су у овом периоду грађени студентски домови у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Он је навео да је у току израда тендерске документације за изградњу новог студентског центра у Лукавици у Источном Сарајеву, за шта је обезбијеђено шест милиона КМ, те да је данас разговарано и о припреми пројекта санације Трећег павиљона у Бањалуци.

Према ријечима предсједника Вишковића, Влада ће помоћи да се санира и кров ресторана у Студентском центру, да се уграде соларни панели за производњу електричне енергије, што ће значајно допринијети смањењу трошкова пословања Центра.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће се Студенстком центру помоћи и да ријеши дуговања према топлани.

„Студентски центар има неке дугове из ранијег периода према старој градској топлани, а топлана има дуговања према Влади, па ћемо на нивоу Града и Владе одржати један састанак да видимо како да ријешимо питање тог дуга“, рекао је предсједник Вишковић.

Он је подсјетио да Влада суфинансира трошкове студентског смјештаја и исхране са пет КМ дневно по студенту, да су цијене смјештаја и исхране у студентском дому, у распону од 80 до 160 КМ, те да садашње цијене нису промијењене још од 2006. године.

„Имамо најнижу цијену услуга које наши студенти плаћају у читавој регији и ја сам поносан на то. То је допринос Владе нашим младим људима и њиховим породицама, да стекну своје образовање уз што мање трошкова“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Директор Студентског центра „Никола Тесла“ Драгослав Топић рекао је да му је част што је предсједник Владе посјетио Студентски центар и обишао радове на Првом и Другом павиљону.

„Предсједника Владе смо упознали са функционисањем установе, као и плановима и захтјевима студената за наредни период. Студенти траже санацију Трећег павиљона. Оквирно смо говорили о томе да идемо у израду пројектне документације, односно санационог плана Трећег павиљона”, рекао је Топић и додао да је договор био да се један дио средстава обезбиједи из пројеката енергетске ефикасности Свјетске банке.

Топић је рекао да је Студентски центар већ аплицирао за неке пројекте када су у питању измјена фасада и солари за гријање топле воде.

„Међутим, имамо ситуацију да још увијек немамо формиран Савјет министара и то је оно што кочи комплетну реализацију пројеката енергетске ефикасности. Бојимо се да ћемо и ову зиму дочекати без фасада на овим павиљонима, што свакако значајно повећава цијене енергената”, објаснио је директор Студентског центра.

Он је истакао да је важно да постоји спремност Владе да се наставе активности на подизању студентског стандарда и подршка формирању студентског града.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.