Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала традиционалном дружењу пензионера на излетишу Солила код Теслића

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас традиционалном дружењу пензионера на излетишу Солила код Теслића и најавила нове интервенције Владе Српске за побољшање статуса пензионера.

"У име Владе сам, заједно са пензионерима, договорила још неколико потеза у наредном периоду. Свакако биће још једна интервенција, а усагласили смо се да покушамо прво да дјелујемо према онима који имају најниже пензије", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да је Влада Републике Српске, заједно са пензионерима, доста тога урадила у претходном периоду.

Предсједница Цвијановић је рекла да је јако поносна на мјеру пребацивања исплате пензија на трезор, „што је довело до апсолутне сигурности и редовности исплате, иако је у вријеме доношења та одлуке дјеловала прилично храбро и није уживала пуну подршку“.

"Добро сам саслушала пензионере и разумјела сам зашто им је то важно, а онда сам била и највећи лобиста за такву одлуку. Мислим да је то био сјајан потез", рекла је предсједница Цвијановић и навела да се паралелно са тим радило и на повећању пензија.

Она је подсјетила да је прошле године оставарен рекордан број запослених, на шта је посебно поносна.

"Имали смо најбоље резултате по питању извоза, најбољу покривеност увоза извозом. Све то нам даје могућност да рачунамо да ће пензије бити веће већ са најављеним повећањем плата. Пензионери већ од сљедеће године могу очекивати да имају редовно усклађивање пензија", истакла је предсједница Цвијановић.

Она је рекла да је поносна што је Влада Републике Српске донијела одлуку и промијенила закон да може ванредно интервенисати, јер пензионери немају времена да бесконачно много чекају да се комплетна економска ситуација поправи, па да онда рачунају на редовно усклађивање пензија.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је Министарство поједноставило процедуру за рехабилитацију и бањско лијечење пензионера и да је у току израда стратегије за старија лица у Српској.

"Настојимо да, колико год је то могуће, прилагодимо приступачност здравствене заштите за пензионере како у самим установама, тако и помагалима, лијековима и свему осталом", рекао је министар Богданић и најавио подршку пензионерима и у наредном периоду.

Он каже да ресорно министарство има разумијевање за пензионере, а сарадњу са Удружењем пензионера Републике Српске оцијенио је одличном.

"Доприноси на здравствено осигурање за пензионере износе један одсто, а њихова права и кориштење здравствених услуга у свим здравственим установама једнака су као и за раднике који плаћају много више", рекао је министар Богданић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ нагласио је да је пензионерска популација наклоњена предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић, што је резултовало међусобно добром сарадњом.

Он је најавио да би до краја године могло бити још интервенција на повећању износа пензија.

Предсједник Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић рекао је да је данас у земљама региона и Европе однос броја запослених радника и пензионера далеко мањи него прије 90-тих година прошлог вијека када је износио три на према један.

"Тренутно на простору бивше југославије имамо нешто више од 5.000.000 корисника права на пензију, а нешто мање од 6.500.000 осигураника", навео је Милић.

Он је рекао да је од 2015. године, након свјетске економске кризе, тај тренд опадања заустављен, а евидентиран је раст запослених у односу на пензионере.

Предсједник Општинског одбора пензионера Теслић Миле Ђурић рекао је да се данашњем трећем дружењу одазвало се око 2.000 пензионера са подручја општина Теслић, Петрово, Котор Варош и Челинац.

Представници удружења пензионера положили су вијенац на споменик за 12 бораца Првог батаљона Пете козарачке бригаде, који су погинули бранећи становништво које се повлачило током Шесте непријатељске офанзиве у Другом свјетском рату.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.