Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са руководством Универзитетског клиничког центра Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Бањалуци, са руководством Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

На састанку је заједнички оцијењено да су ова установа и здравство у Републици Српској успјешно одговорили на изазове у које је пред њих ставила појава новог вируса корона, те истакнуто да је Влада Српске, у посљедња два мјесеца, уложила више од 100 милиона КМ у овај сектор.

Премијер Вишковић је нагласио да је огроман допринос медицинских радника у борби против вируса корона.

,,Захвалан сам медицинским радницима за немјерљив допринос борби против вируса корона. Република Српска је показала да може да се избори са овим проблемом", поручио је предсједник Владе Вишковић.

Он је истакао да је од изузетног значаја што у ковид болници није било обољелих здравствених радника.

,,Пуно јаче економије од наше, односно њихови здравствени системи су били у огромним проблемима. У Српској ниједна здравствена установа није дошла у ситуацију да не може примити пацијенте или да нису имали потребну опрему и респираторе. Средства Владе Српске уложена су за набавку потребне опреме и лијекова и успјели смо да вирус држимо под контролом. Ниједног момента нисмо имали експоненцијални раст заражених, сада контролишемо ситуацију и надам да ћемо борбу веома брзо успјешно привести крају", рекао је премијер Вишковић.

Он је поновио да је вирус корона још присутан, али да се сада много више зна о њему него прије два мјесеца.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је ова установа успјешно одговорила на изазове у које еј пред њих стваила пандемија вируса корона.

,,Није недостајало УКЦ-у респиратора, кревета за пацијенте, медицинске опреме, а медицинско особље је константно било на располагању пацијентима", нагласио је Ђајић.

Он је истакао да су у УКЦ-у поштивани епидемиолошки, терапијски и дијагностички протоколи у складу са праксом у најзначајнијим свјетским здравственим установама.

,,Све ово смо урадили уз подршку Владе Републике Српске. Када је ријеч о реконструкцији објеката на локацији старе хирургије у Бањалуци већину посла су урадили радници УКЦ-а и по минималним цијенама. Све што смо радили у овим условима је било потребно јер су спасавани животи људи", закључио је Ђајић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.