Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио Универзитетски клинички центар Републике Српске

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић посјетили су данас Универзитетски клинички центар Републике Српске, гдје су разговарали са руководством ове болничке установе и обишли градилиште предвиђено за изградњу кардиохирургије.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да je Влада Републике Српске од 2006. године у Универзитетски клинички центар Републике Српске инвестирала око 350 милиона КМ, те да су ова средства у потпуности  оправдала своју намјену.

„Ја сам имао прилику да долазим у Клинички центар прије десетак, петнаест година и ово што данас овдје можете да видите и оно од раније је нешто што се не може поредити“, рекао је предсједник Вишковић.

Он је истакао да је као предсједник Владе задовољан што УКЦ више не гомила своје заостале обавезе које су се изражавале у милионима КМ. Каже да је био затечен чињеницом да је прошлу годину УКЦ завршио са „минусом“ од 39 хиљада КМ, те да би Влада, да је на вријеме била упозната с овом информацијом, помогла да се тај дуг на вријеме санира.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је, заиста, пријека потреба да Република Српска добије кардиохирургију за шта је, како је навео, у буџету обезбијеђено 33 милиона КМ.

Предсједник Вишковић је истакао је да је већ едукован кадар из ове области, те да је почаствован што ће Влада, на чијем је челу, имати прилику да ријеши питање кардиохирургије.

„Надам се да ћемо ускоро моћи да се похвалимо најсавременијом кардиохирургијом, не на овим просторима, или у овој регији, него можда чак и у Европи. Имаћемо кардио сале које ће омогућити да љекари који у том моменту раде, могу да контактирају стручњаке из Словеније, Србије, или Њемачке и да ти људи, који се не налазе физички у УКЦ- у, помогну у рјешавању проблема, који се у том моменту дешавају“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и изразио очекивање да ће кардиохирургија бити завршена ове, или у току наредне године.

Када је ријеч о изградњи института за онкологију, предсједник Вишковић је нагласио да је то потребно, јер све више пацијената обољелих од малигних болести долази у Универзитетски клинички центар.

„Онкологија је нешто што је више него потребно. Тим пацијентима морамо омогућити достојанствено лијечење и да све буде смјештено на једном мјесту“, рекао је предсједник Владе и додао да ће на одјељењу онкологије бити изграђен дио за палијативну његу.

Предсједник Вишковић говорио је и о потреби изградње гаража и паркинг мјеста, јер је овај проблем евидентан, будући да на простору УКЦ-а, како је рекао „дневно циркулише 5-6 хиљада људи сваки дан, те да УКЦ запошљава 2.000 људи који сваки дан треба да дођу до радног мјеста“.

„Градиће се 2.200 гаражних мјеста, а то је инвестиција у вриједности од око 30 милиона КМ. Урадили смо пројектну документацију и расписали тендер. Ових дана очекујемо да буде изабран извођач радова“, рекао је предсједник Владе.

Он је навео да ће се то ријешити изградњом најсавременијих гаража на неколико нивоа, са приступом на све четири стране, како би се омогућила што боља циркулација.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић подсјетио је и да је Влада посредством јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ одобрила Граду Бањалука 2,5 милиона КМ за изградњу саобраћајнице око УКЦ-а, која ће олакшати приступ Центру и свести гужве на минимум.​

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је на данашњем састанку са руководством УКЦ-а разговарано о развоју здравственог система и здравствених услуга за пацијенте у Републици Српској.

„Постоји потреба да заокружимо услуге у здравственом систему, прије свега са аспекта кардиоваскуларних обољења и завршетка кардиохирургије, јер бисмо на тај начин, заједно са кардиохирургијом и постојећим ангио салама у Бијељини, Бањалуци и оном коју радимо у Фочи, на неки начин успјели да обезбиједимо акутно збрињавање коронарних обољења у Републици Српској“, рекао је министар Шеранић.

Он је истакао да је потребно формирати здравствени систем према потребама становништва, те навео проблем малигних обољења, гдје би се, како је рекао „кроз један институт за онкологију збринула хематооноколошка обољења на један још бољи начин“.

Према ријечима министра Шеранића, на данашњем састанку било је ријечи и о покретању питања трансплантације у Републици Српској, прије свега са живог донора, што ће у потпуности бити активирано ове године у сарадњи са Војно-медицинском академијом из Београда.

Он је додао да ће се радити и на развоју трансплатације ткива, органа и ћелија из банке, односно са мртвих донора, у сарадњи са љекарима из Италије.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра проф. др Владо Ђајић рекао је да је циљ Владе Републике Српске и руководства УКЦ-а да овај центар буде најбољи у региону, те да је осим изградње Центра, приоритет и едукација кадра.

Он је додао да први први пут у историји УКЦ-а губици нису милионски и да за прошлу годину износе 39.000 КМ.

"Имамо обавезе према Пореској управи и данас смо разматрали репрограм, како бисмо тај дуг исплатили", појаснио је Ђајић.

Генерални директор УКЦ-а је додао да је, осим изградње кардиохирургије и планова ѕа изградњу института за онкологију, у плану и реконструкција Гинекологије, Клинике за дјечије болести и Клинике за инфективне болести.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.