Sign In

Предсједница Цвијановић у Вашингтону

Објављено:

​​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Вашингтону да је важно то што се извршни одбор Међународног монетарног фонда данас позитивино изјаснио у вези са аранжманом који предстоји са БиХ.

Предсједница Цвијановић рекла је да је током ове посјете САД два пута разговарала са званичницима ММФ-а, да је атмосфера позитивна и да постоји опредијељеност за заједнички рад и да се аранжмана одржи у овој, како каже, изазовној, изборној години у БиХ.

Овом приликом предсједница Цвијановић је истакла да је Влада, као и друге институције Републике Српске, опредијељена да се ради на Реформској агенди, али и да се испуњавају сви услови садржани и у Писму намјере са ММФ-ом.

„Постоји велика подударност између Реформске агенде са ЕУ и Писма намјере са ММФ-ом, јер су ти документи и конципирани на тај начин да се спроводе одређене реформе", појаснила је премијерка.

Она је додала да се реформе не могу спроводити без финансијске подршке, да то треба да буде праћено различитим међународним финансијским аранжманима од којих је један аранжман са ММФ, а други аранжман који постоји са Европском банком за обнову и развој.

Према ријечима предсједнице Цвијановић, аранжман који постоји са ЕБРД-ом послужиће за изградњу путева и ауто-путева, поготово сада након што су усвојени они закони које је било неопходно усвојити.

"То омогућава и значајне износе који долазе од ЕУ путем грантова или различитих аранжмана које ћемо реализовати у наредном периоду", додала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Владе Републике Српске је подсјетила да је јуче имала прилику да присуствује Националном молитвеном доручку у Вашингтону, на којем се обратио амерички предсједник Доналд Трамп, истичући да је тај догађај од изузетне важности јер окупља људе из свијета који имају добру сарадњу са САД, или су препознати по својим добрим активностима и бивају уврштени у листу званица.

"Моје задовољство је веће, јер је ово неки већ осми или девети молитвени доручак којем присуствујем и увијек је то добра прилика да се разговара са људима из Конгреса и другим људима из јавне сфере у САД, али и људима који долазе из свијета", додала је предсједница Цвијановић.

Премијер Републике Српске рекла је да ће вечерас са својим сарадницима присуствовати донаторској вечери коју организује Српска православна црквa Свети Лука у Вашингтону.

"У плану је један значајан догађај који укључује нашу дијаспору у Вашингтону, а ријеч је о догађају који треба да има и хуманитарни карактер и служиће изградњи нове Саборне цркве у Вашингтону", навела је предсједница Цвијановић.

Предсједница је истакла да је Влада Републике Српске у сарадњи са Србима у Вашингтону, а посебно преко веза које има са Српском православном црквом у САД, успјела да реализује значајне пројекте, те да остаје опредијељена да сарађује и у наредном периоду. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.