Sign In

Премијер Вишковић присуствоваo у Горњем Залуковику, код Власенице, обиљежавању 70 година постојања и рада МХЕ „Власеница“

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствоваo je данас у Горњем Залуковику, код Власенице, обиљежавању 70 година постојања и рада МХЕ „Власеница“.

Премијер Вишковић истакао је да мала хидроелектрана "Власеница" спада међу најстарија енергетска постројења у Републици Српској и БиХ и да је значајан је субјекат у енергетском сектору.

Он је истакао да се значај Мале хидроелектране "Власеница" не огледа у количини производње електричне енергије, већ у континуитету рада овог постројења.

"Немам информацију да није била у систему. У то вријеме када је грађена, осим домаће радне снаге и материјала, сва уграђена опрема је домаће производње, од фирме `Раде Кончар` која је правила турбине које и данас раде. Мислим да је ово нешто што заиста заслужује пажњу и струке и науке да се позабави оваквим капацитетима", рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да је мини-хидроелектрана у Горњем Залуковику, чија је снага 0,9 мегавата, а годишње производи 5,5 гигават-часова електричне енрегије, у вријеме када је изграђена задовољавала потребе регије Бирач.

"Оно што је данас посебно важно да кажемо, када већ славимо 70 година, а знајући да овакви или слични објекти имају животни вијек до 100 година, заиста је крајње вријеме да размишљамо како га продужити. Док будем на овој позицији, учинићу све да радимо идејна рјешења да ова електрана настави да живи и послије 100 година", истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Обиљежавању 70 година постојања и рада МХЕ „Власеница“ присуствовао је и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић који је рекао да је Мала хидроелектрана у Горњем Залуковику вриједна пажње и зато што је у вријеме када је изграђена трасирала пут економског развоја регије Бирач, али и тадашње БиХ.

"За нас овај објекат значи нешто додатно, а то је да је он све ове године био својеврстан едукативни центар, кога су посјећивале бројне генерације ученика електротехничких школа које су овдје могле практично да спознају шта значе овакви објекти и како се у њима одвија процес производње електричне енергије", рекао је министар Ђокић новинарима.

Он је истакао да за Републику Српску овакав објекат значи и да показује да је будућност у изградњи малих електрана могућа, те да је оправдано и оно што се до сада изградило.

"У њих је укупно инвестирано или ће бити инвестирано око 350.000.000 КМ", рекао је министар Ђокић и додао да је до сада у Републици Српској изграђено 29 малих хидроелектрана сличних овој, те да је десет у изградњи.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.