Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала 26. годишњици од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Бањалуци, 26. годишњици од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
 
Предсједница Цвијановић рекла је да је више од 500 припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције у одбрамбено-отаџбинском рату дало немјерљив допринос у стварању Српске и одбрани вјековних огњишта, што не смије бити заборављено.
 
"Желимо да искажемо поштовање према свима који су дали животе за стварање Републике Српске. Сви који су стварали Српску, али и они који данас имају обавезу да је чувају су на истом задатку, а то значи унапређење и развој наше Републике", рекла је предсједница Цвијановић.
 
Она је истакла да мора бити сачувано сјећање на све људе који су стварали Републику Српску и да ништа не смије бити препуштено случају.
 
Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум нагласио је да је овај одред био елитна јединица МУП-а Српске.
 
"Са посебним емоцијама данас се сјећамо наших хероја који су дали животе за одбрану отаџбине и стварање Републике Српске", рекао је Ћулум.
 
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић каже да је овај одред дао огроман допринос у одбрани српског народа и стварању Српске.
 
"Припадници одреда су били са војском у свим кризним ситуацијама. Њихова борбена готовост и спремност је била на изузетном ниову", навео је Савчић.
 
Предсједник Удружења ветерана Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић рекао је да не смију бити заборављени некадашњи припадници овог одреда, а посебно они који су погинули.
 
Он је подсјетио да је у рату 200 припадника одреда теже или лакше рањено.
 
Обиљежавању у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Залужанима присуствовали су и бивши припадници Шестог одреда, припадници МУП-а Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, породице погинулих специјалаца, представници ратних одреда Специјалне полиције, као и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.
 
Након парастоса, делегације су положиле вијенце код споменика погинулим припадницима Шестог одреда Специјалне бригаде полиције.
 
Шести одред Специјалне бригаде полиције формиран је 1. новембра 1992. године у Бањалуци.
 
Припадници овог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.
 
Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.