Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао свечаној промоцији новоосноване Јединице жандaрмерије Министарства унутрашњих послова Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас, у Бањалуци, свечаној промоцији новоосноване Јединице жандармерије, ​чиме је представљена нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске која је формирана ради унапређења безбједности Српске, њених грађана и имовине.

Премијер Вишковић је рекао да му је била част што је као предсједник Владе Српске учествовао у доношењу одлуке о формирању Јединице жандармерије Републике Српске.

„Ми смо из практичних разлога покренули законску процедуру да идемо са резервним саставом, када се око тога дигла претјерана прашина за коју апсолутно нема ниједан разлог“, рекао је предсједник Владе.

Премијер Вишковић се захвалио свима који су оспоравали резервни састав, јер су, како каже, омогућили да Република Српске има своју жандармерију.

„Влада Републике Српске ће у наредном периоду материјално, технички и кадровски попунити ову јединицу по свим стандардима. Имаће све оно што имају такве јединице у окружењу“, нагласио је премијер Вишковић.

„Направили смо историјски потез за Републику Српску. Сви они који не виде безбједоносне пријетње према Републици Српској или су слијепи или имају неки други проблем. Не говорим само о мигрантској кризи која је озбиљан проблем за БиХ“, рекао је премијер Вишковић и додао да инстутиције БиХ на овај проблем немају одговор.

Предсједник Владе је нагласио да Република Српска препознаје ризике и штити своје грађане и имовину. 

„Желим припадницима Јединице жандармерије да у свом раду што боље представљају МУП и Републику Српску и да у њиховом раду сви грађани осјећају сигурност. Ово није јединица која је направљена да било коме у БиХ буде пријетња, него је ово јединица која штити уставни поредак и грађане Републике Српске“, истакао је премијер Републике Српске.

Премијер Вишковић је истакао да се у протеклом периоду учинило доста тога да би се побољшао материјални положај свих припадника Министарства унутрашњих послова.

„Нови Закон о пензионисању ће припадницима МУП-а омогућити да раде овај частан посао за Републику Српску без притиска и оптерећења, а на задовољство свих наших грађана“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Вишковић је поручио да ће Влада Српске, у складу са својим могућностима, урадити све да материјално и технички обезбиједи услове за неометан и успјешан рад ове јединице.

„У буџету за 2020. годину ћемо планирати значајна средства за ову јединицу. По систематизацији Јединица треба да се попуни са нових 108 припадника“, рекао је предсједник Владе и додао да ће се обезбиједити сва материјално-техничка средства која су потребна за функционисање Јединице жандармерије.

Свечаности су присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.