Sign In

Предсједница Цвијановић обишла радове на реконструкцији и изградњи нових полигона центра за обуку у бившој касарни Залужани

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и министром унутрашњих послова Драганом Лукачем, обишла је данас радове на реконструкцији и изградњи нових полигона центра за обуку, који се налази у бившој касарни Залужани.

Предсједница Цвијановић је истакла да је опредјељење Владе Републике Српске да се у Залужанима код Бањалуке створи модеран центар за обуку специјалне полиције и да се у логистичком и организационом смислу олакша функционисање Министарства унутрашњих послова.

"Овдје ће бити смјештен велики број људи који су сада размјештени на великом броју локација у Бањалуци и то ће допринијети организованијем функционисању. Задовољство нам је што ће Република Српска моћи да се  похвали једним оваквим модерним центром", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је додала да се радови на реконструкцији и изградњи Центра одвијају предвиђеном динамиком, те да ће дио радова који је у заостатку бити окончан након завршетка процедуре у Канцеларији за жалбе.

Предсједница Цвијановић је оцијенила као вјештачки испродуковану причу о томе да ли су Српска и њене структуре "полигон за размирице на глобалном плану", која долази од дијела међународне заједнице и опозиције који настоје да Републику Српску укаљају гдје је год то могуће и настоје да јој додају одређене атрибуте које она нема.

"Република Српска је свјесна себе и свог постојања и она није дио никаквих глобалних размирица, нити има потенцијала да то буде", нагласила је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, евидентно је да сви они који су овдје направили бројне промашаје, настоје да те своје промашаје правдају приписујући Републици Српској оно што она није.

Предсједница Цвијановић је у том контексту навела да је створена општа хистерија, али да остаје опредјељење Владе да се и даље ради на опремању МУП-а Републике Српске.

"То су наше редовне снаге и полиција је једна од најорганизованијих у регији. Задовољни смо чињеницом да је учествовала у бројним операцијама и акцијама са врло кредибилним међународним факторима и са истока и са запада", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да структура безбједности Републике Српске није ничији полтрон нити нечија експозитура, већ је експозитура народа Републике Српске који је жели безбједност и хоће да зна да је има.

"Грађани Републике Српске биће безбједни и с тим разлогом се опрема ова зграда и полиција", рекао је предсједник Додик, додавши да су Републици Српској "отели војску, али се неће дозволити да јој буде отета и полиција иако су и то покушали".

Он је поручио грађанима Републике Српске да власт чини све да буду безбједни и да је то и уставна обавеза. "Наша уставна обавеза је да имамо једнинице од повјерења, а Специјална јединица полиције, посебна једница полиције и полиција у цјелини има највећу подршку народа", нагласио је предсједник Додик.

Након обиласка радова на реконструкцији и изградњи нових полигона центра за обуку специјалне полиције у бившој касарни Залужани код Бањалуке, Додик је нагласио да у овој касарни нема ни руских ни америчких ракета.

"Специјала је до сада била била специјала, односно Специјална једница полиције која је формиран у складу са Уставом и законом Републике Српске, а до сада је била смјештена у неусловим просторима и ми сада само радимо на томе да побољшамо услове смјештаја и рада те једнице", истакао је предсједник Додик.

Он је подсјетио да се Република Српска промовисала као дио анитерористичке коалиције и у том смислу она појачава свој аниттерористички капацитет.

"Не видим зашто би било коме сметало то што појачавамо наш антитерористички капацитет. Према Уставу и Дејтонском споразуму, Српска има надлежност у области безбједности и не чини ништа нелегално и противуставно, нити у овоме има било шта против закона", нагласио је предсјендик Додик.

Он је нагласио да Српска не жели и неће се одрећи своје полиције, чији ће се капацитети и надаље развијати и која ће се и даље опремати у складу са регионалним и европским стандардима и законском процедуром.

"Нећемо престати са набавком опреме, оружја, наоружања за специјалце у складу са стандардима каје имају најбоље западне земље. Имамо влатити програм обуке и понекад у наше програме долазе структуре са којима сарађујемо", рекао је предсједник Додик.

Он је навео да су у тој сарадњи добродошли и Американци, као и Европљани, Руси, Кинези и сви који то желе.

Коментаришући да су се појавиле разне спекулације и приче у вези са набавком наоружања припадника специјалне једнице, предсједник Додик је нагласио да је приликом набавке пушака проведена сва потребна процедура, да је испоштован ниво БиХ, гдје је Српска од надлежних министарстава добила све неопходне сагласности, али да се сада нашао министар безбједности у Савјету министара и прича нешто сасвим друго.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најавио је да ће 4. априла, на Дан полиције Републике Српске, бити отворен Центар за обуку специјалне полиције у Залужанима код Бањалуке, јединствен комплекс какав нема ниједна полицијска агенција у окружењу.

Он је истакао да је Влада Републике Српске за те намјене издвојила шест и по милиона КМ и да сва средства нису још потрошена.

"Чека се да се крене са вањским уређењем и надам се да ћемо убрзо започети и тај дио посла", рекао је министар Лукач.

Он је навео да је Влада Републике Српске у овој години издвојила и три милиона КМ која ће бити уложена у касарну у Залужанима како би се опремио простор, објекти и полигони за обуку, чиме ће се комплетирати садржаји који ће користити МУП-у за подизање на већи степен капацитета обучености и опремљености.

"Ово ће допринијети и томе да све управе и друге једнице које ће бити смјештене у овом комплексу имају потпун капацитет за свој рад и на тај начин ће дати и боље резултате, а Центар за обуку ће изводити и обуку и за све полицијске структуре МУП-а", нагласио је министар Лукач.

Осврћући се на спекулације о томе ко ће обучавати специјалце МУП-а Српске, министар Лукач је рекао да су специјалне једнице до сада радиле обуке са европским и америчким инструкторима.

"Протеклих година прошли смо доста обука и наше специјалне јединице су обучене по најсавременијим свјетским стандардима и наставићемо и даље тако да радимо", закључио је министар Лукач. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.