Sign In

Честитка Гендер центра Владе Републике Српске поводом обиљежавања 19. новембра - Међународног дана мушкараца

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске честита свим мушкарцима, младићима и дјечацима 19. новембар - Међународни дан мушкараца. 

Међународни дан мушкараца почео се обиљежавати 1999. године. Данас се овај дан обиљежава у великом броју земаља широм свијета у циљу подстицања проактивне улоге мушкараца, младића и дјечака у достизању родне равноправности, побољшавањa родних односа, фокусирања на здравље мушкараца и дјечака, те истицање позитивних мушких узора.

Међународни дан мушкараца је прилика да се истакну достигнућа мушкараца и њихов допринос заједници, породици, браку и послу, као и да се укаже на чињеницу да су многи мушкарци имали позитиван и ненасилан утицај на околину кроз различите примјере, посебно кроз њихову позитивну улогу у друштву.

Друштво у Републици Српској је патријархално. О томе говори истраживање о ставовима јавности према родној равноправности које је спроведено у Републици Српској, а које је показало да су родне неједнакости још увијек веома изражене у нашој земљи. 

Улога мушкараца као савезника и партнера је од великог значаја у превазилажењу неједнакости у свим сферама друштва, а посебно у борби против насиља над женама и дјевојчицама.

Само је стратешким партнерством жена и мушкараца родна равноправност достижна, те управо због тога је важно подсјећати на значај активног укључивања и подршке сваког појединца у циљу развоја и унапређења квалитета живота за друштво у цјелини.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.