Sign In

Oбиљежавањe 08. марта - Међународног дана жена

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске честита свим женама 8. март - Међународни дан жена! Овај дан је дан када се славе економска, политичка и друштвена достигнућа жена и треба да се обиљежава достојанствено и с поштовањем у знак захвалности оним женама које су се бориле за право гласа, право на боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све.

У оквиру обиљежавања  8. Марта, подсјећамо и на важност улоге сваког појединца/инке у достизању равноправности, с тога обиљежавање Међународног дана жена је у интересу свих нас и због тога реафирмишемо на овај дан нашу посвећеност поштовања, промовисања и заштите женских људских права и равноправности полова, што представља императив економског и социјалног развоја сваког друштва.

Незаборављајући да је положај жена у друштву и даље тежак те да су им угрожена или у недовољној мјери омогућена основна економска, социјална, политичка и културна права како у јавном и приватном животу Гендер центар Републике Српске је ове године посебан акценат ставио на омогућавање и достизање одређених права женама, женама Ромкињама. С тим у вези, у  петак 06.03.2020. године, у оквиру обиљежавања Међународног дана жена Гендер центар Републике Српске организује Округли сто под називом „Положај жена Ромкиња у Републици  Српској", са циљем размјене искустава и успостављања оквира за будућу сарадњу и унапређење положаја жена Ромкиња, јер традиционалне и стереотипне улоге које им се намећу и даље отежавају њихов напредак у друштву. Овај округли сто је инициран и организован као један од закључака до сада остварене сарадње са ромским удружењима Републике Српске.

Жене су и даље у неповољнијем положају на тржишту радне снаге, теже остварују радна права када је у питању материнство, често су прве на удару отказа у случају економске кризе, те су принуђене да  раде у такозваној сивој економији на лошије плаћеним радним мјестима и да прихватају послове под лошијим условима.

Ову су само неки од проблема са којима се сусрећу жене данас у Републици Српској, зато је потребно нагласити да овај дан симболише друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода који захтијевају активно учешће, равноправност и развој жена. За све жене свијета, овај дан је прилика да се уједине, повежу и мобилишу за суштинске промјене које ће донијети добробит свима, и зато га треба обиљежавати достојанствено и са уважавањем.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.