Sign In

Позив свим факултетима, школама, институцијама, истраживачким центарима и ИКТ компанијама за обиљежавање „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2019”

Објављено:

​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и ове године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2019", који је на нашу иницијативу обиљежен први пут у Републици Српској 2011. године. У 2019. години овај дан обиљежавамо у партнерству са Компанијом LANACO. ​Циљ обиљежавања овог дана је подстицање интересовања дјевојчица, дјевојака и жена, ради повећања њихове видљивости, интересовања и учешћа у образовању, као и професионалним каријерама у иновацијама, техничким, технолошким и ИКТ областима.

Поводом овогодишњег обиљежавања Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске позива све  факултете, школе, институције, истраживачке центаре, ИКТ компаније, као и све друге заинтереоване да у оквиру својих могућности обиљеже „Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) -

Girls in ICT Day! 2019"

„Међународни дан дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!)"  је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у мјесецу априлу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у иновацијама, техничким, технолошким и информационо - комуникационим технологијама (ИКТ). Ове године тај дан је 25. април.

На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да сe дјевојке и дјевојчице иако надарене за техничка занимања и професије, због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. У седмици када се обиљежава овај дан у цијелом свијету основне и средње школе организују посјете школске дјеце и омладине ИКТ институцијама, установама, компанијама, факултетима и истраживачким центрима.

У складу са досадашњом праксом поводом обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", позивамо Вас да на овај дан организујете активности у складу са вашим могућностима а које могу бити: наградни конкурси из ИКТ области за дјевојчице и дјевојке, додјеле награда, признања и промоција дјевојчица и дјевојака за достигнућа у овој области, конференције, округли столови, дани отворених врата у ИТ компанијама, факултетима, истраживачким центрима, итд. ​

Све потребне информације о „Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!)" можете пронаћи на порталу Girls in ICT Day , као и комплетне материјале које можете користити.

Све активности Гендер центра Владе Републике Српске можете пратити на порталу Владе Републике Српске Гендер центар Републике Српске и на друштвеној мрежи Facebook, а активности нашег партнера на порталу  LANACO.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.