Sign In

Директорица Гендер центра Владе Републике Српске учествовала на регионалној конференцији Развој родне равноправности кроз регионалну сарадњу - искуства Нордијских земаља

Објављено:

​​​​​​​​Директорица Гендер центра Владе Републике Српске Мирјана Лукач је 10. децембра 2018. године у Београду учествовала на регионалној конференцији „Развој родне равноправности  кроз регионалну сарадњу - искуства Нордијских земаља". Ову конферен​цију је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије у сарадњи са Нордијским савјетом министара. На конференцији су се присутним представницима из региона обратили госпођа Предсједница Народне скупштине Републике Србије, Амбасадор Краљевине Шведске у Србији, представници Европске уније и UN WOMEN Србија, као и други истакнути представници различитих институција и међународних организација.

Циљ регионалне конференције је био да на примјеру сарадње Нордијских земаља, представници институционалних механизама за родну равноправност земаља Западног Балкана размјене искуства у примјени принципа родне равноправности, представе своје програме и анализирају моделе за унапређење сарадње. На конференцији, кроз панеле су биле заступљене слиједеће теме: институционални механизми родне равноправности, политичка партиципација жена, насиље над женама, економско оснаживање жена, жене из руралних крајева, одрживи развој и институционално повезивање механизама родне равноправности у региону.

Директорица Лукач је у панелу Економско оснаживање жена, жене из руралних крајева представила резултате рада Гендер центра у овој области, посебно се фокусирајући на резултате у оквиру рада унапређења положаја жена на селу у Републици Српској. Такође, представљени су и резултати рада наше институције и кроз друге области, као и сарадња са свим институцијама Републике Српске које заједно са Гендер центром дуги низ година спроводе активности, програме и мјере како би се побољшао положај свих група жена, а посебно најугроженијих категорија, као што су жене жртве рата, жене жртве родно заснованог насиља, жене на селу.

Овом приликом директорица Лукач је са представницима различитих институција и међународних организација разговарала о успостављању регионалне сарадње као и о могућим заједничким активностима у области унапређења равноправности полова како у Републици Српској, тако и у региону.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.