Sign In

Директорица Гендер центра Владе Републике Српске учествовала на регионалном форуму у Македонији

Објављено:

​​

Директорица Гендер центра Мирјана Лукач учествовала је на регионалном форуму: Промоција Истамбулске конвенције на западном Балкану и Турској, интегрисане политике и инклузивно партнерство, који је одржан у Македонији у периоду 28-29. новембар, 2018. године. Циљ регионалног форума је био размјена искустава у борби против дискриминације и насиља над женама. 

На овом форуму директорица Лукач је истакла да је Гендер центар као координационо тијело Републике Српске за провођење, праћење провођења и извјештавање Владе Републике Српске о програмима и мјерама према Конвенцији Савјета Европе о спрјечавању и борби против насиља над женама и насиљу у породици у протеклом периоду реализовао велики број активности у циљу оснаживања институција за рад на примјени Конвенције, посебно се фокусирајући на рад у локалним заједницама Републике Српске.

Да бисмо се ухватили у коштац са родно заснованим насиљем, а посебно насиљем у породици, то захтијева мултидисциплинарни и мултисекторски институционални приступ и интервенцију стручњака различитих профила. Успјешно сузбијање и спречавање насиља у породици захтијева и активну улогу друштва у цјелини превасходно институција које су законом одређене као субјети заштите. Због тога, спровођење обавеза и повећана одговорност свих надлежних институција у оквиру мултисекторске сарадње је кључни фактор за искорјењивање насиља над женама и у породици, истакла је директорица Гендер центра.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.