Sign In

Календар активности и догађаја поводом обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018”

Објављено:

​​


Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и ове године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018", који је на нашу иницијативу обиљежен први пут у Републици Српској 2011. године. Поводом овогодишњег обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је у сарадњи са партнерима Компанијом LANACO, Иновационим центром Бања Лука и Центром за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS, организовао разне активности и догађаје.

О „Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!)":  Овај дан је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања равноправности полова, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у иновацијама, техничким, технолошким и информационо - комуникационим технологијама (ИКТ). Ове године тај дан је 26. април. На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. Циљ обиљежавања: Подстицање дјевојчица, дјевојака и жена ради повећања њихове видљивости, интересовања и учешћа у образовању, као и професионалним каријерама у иновацијама, техничким, технолошким и ИКТ областима.

АКТИВНОСТИ И ДОГАЂАЈИ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА „МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЈЕВОЈЧИЦА У ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА (ИКТ) – GIRLS IN ICT DAY! 2018"

 • 10.04.2018. године, Гендер центар Владе Републике Српске ће у партнерству са  Компанијом LANACO, Иновационим центром Бања Лука и Центром за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS, расписати позив за достављање креативних идејних рјешења за рјешавање проблема у својим локалним заједницама кроз употребу информационих технологија. Идејна рјешења треба да  представљају платформу за израду софтверских производа, технологијама по избору. Прва три идејна рјешења ће бити награђена;
 • 23.04.2018. године, понедјељак у 11:00 часова у Иновационом центру Бања Лука, Гендер центар Владе Републике Српске у партнерству са  Компанијом LANACO, Иновационим центром Бања Лука и Центром за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS ће организова прес конференција на којој ће се званично најавити почетак кампање;
 • 24.04.2018. године, уторак у периоду од 11-13:00 часова у Центру за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS организоваће се дани отворених врата са слиједећим активностима:
 • Представљање пројекта САФИКАДА; 
 • Радионица Кодирање кроз игрице;
 • Радионица Lego Mindstorms програмирање;
 • Коктел и изјаве за медије.

Циљ догађаја:  да се младима представи ИТ индустрија кроз забавне садржаје, те да им се покаже да ИТ сектор омогућује креирање различитих и занимљивих садржаја.

Организатори: Центар за напредну STEM едукацију дјеце и младих – ROBOKIDS и Гендер центар Владе Републике Српске.

 • 26.04.2018. године, четвртак у периоду од 11-13:00 часова у Иновационом центру Бања Лука организоваће се дани отворених врата са слиједећим активностима:
 • Час кодирања;  
 • Виртуелна стварност (Virtual reallity);
 • Online платформа за играње (Е-gaming).

Циљ догађаја:  да се младима представи ИТ индустрија кроз забавне садржаје, те да им се покаже да ИТ сектор омогућује креирање различитих и занимљивих садржаја.

Организатори: Иновациони центар Бања Лука и Гендер центар Владе Републике Српске.

 • 27.04.2018. године, петак у периоду од 11-13:00 часова, Технолошки центар LANACO Бања Лука, централни догађај поводом обиљежавања Дана дјевојчица у ИКТ-у 2018. године:
 • Панел дискусија „Прошири своје хоризонте" организоваће се поводом обиљежавања Међународног дана дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day), 2018. године. На конференцији ће се додијелити награде, млади ће имати прилику да учествују у панел дискусији и  заједно са панелистима сазнају шта им све нуди свијет информационо-комуникационих технологија, и имаће прилику да посјете прву паметну зграду у Босни и Херцеговини, зграду Компаније LANACO у Бања Луци.

Циљ догађаја: Подизање свијести и повећање учешћа младих у области информационо-комуникацоних технологија.

Организатори: Гендер центар Владе Републике Српске, Компанија LANACO, Иновациони центар Бања Лука и Центар за напредну STEM едукацију дјеце и младих - ROBOKIDS.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.