Sign In

Календар активности и догађаја поводом обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2017”

Објављено:

​​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и ове године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2017", који је на нашу иницијативу обиљежен први пут у Републици Српској 2011. године. Поводом овогодишњег обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је у сарадњи са партнерима организовао разне активности и догађаје.

О „Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!)":  Овај дан је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у иновацијама, техничким, технолошким и информационо - комуникационим технологијама (ИКТ). Ове године тај дан је 27. април. На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. Циљ обиљежавања: Подстицање дјевојчица, дјевојака и жена ради повећања њихове видљивости, интересовања и учешћа у образовању, као и професионалним каријерама у иновацијама, техничким, технолошким и ИКТ областима.


АКТИВНОСТИ И ДОГАЂАЈИ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА „МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЈЕВОЈЧИЦА У ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА (ИКТ) – GIRLS IN ICT DAY! 2017"

 • 07.04.2017. године, Гендер центар Владе Републике Српске ће у партнерству са  Компанијом LANACO и Иновационим центром Бања Лука расписати позив за достављање креативних идејних рјешења за рјешавање проблема у својим локалним заједницама кроз употребу информационих технологија. Идејна рјешења треба да  представљају платформу за израду софтверских производа, технологијама по избору. Реализација најбољег  идејног рјешења је планирана за идућу годину у току обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2018. година". Прва три идејна рјешења ће бити награђена.
 • 26.04.2017. године, сриједа у периоду од 10:12:00 часова у Иновационом центру Бања Лука организоваће се слиједеће активности:
 • „ЧАС КОДИРАЊА - учесници ће имати прилику да кодирају једноставне облике на екрану. На тај начин ће се упознати са кодирањем у пракси и видјети конкретан производ свога рада.
 • VIRTUAL REALLITY (виртуелна стварност) - учесници ће имати прилику да искусе свијет виртуелне реалности и да питају све што их занима везано за процес настанка virtual reallity материјала.
 • E-GAMING (online платформа за играње)- учесници ће имати прилику да се упознају са ИТ сектором  кроз e-gaming.  Такође ће моћи да испробају и конзоле за играње као што су X-box i Nintendo Wii. Креатори online платфотме за игрице за балканску регију ће им бити на располагању да одговоре на сва питања која их интересују.
  Циљ догађаја:  да се младима представи ИТ индустрија кроз забавне садржаје, те да им се покаже да ИТ сектор омогућује креирање различитих и занимљивих садржаја. Организатори: Иновациони центар Бања Лука и Гендер центар Владе Републике Српске.
 • 27.04.2017. године, четвртак у периоду од 11-13:00 часова, Технолошки центар LANACO Бања Лука, централни догађај поводом обиљежавања Дана дјевојчица у ИКТ-у 2017. године:
 • Конференција „Прошири своје хоризонте" организоваће се поводом обиљежавања Међународног дана дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day), 2017. године. На конференцији ће се додијелити награде, млади ће имати прилику да чују мотивационе говоре жена инжињерки које имају иза себе дугогодишње искуство у ИТ сектору, и имаће прилику да посјете прву паметну зграду у Босни и Херцеговини, зграду Компаније LANACO у Бања Луци.
  Циљ догађаја: Подизање свијести и повећање учешћа дјевојака у области информационо-комуникацоних технологија". Организатори: Гендер центар Владе РС,  Компанија Lanaco и Иновациони центар Бања Лука.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.