Sign In

Одржана конференција „Представљање инструмената за праћење мултисекторске сарадње на локалном нивоу у раду на случајевима насиља над женама и у породици“

Објављено:

​​​​​

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске у оквиру обиљежавања кампања „Живот без насиља" и „Бијела врпца - Мушко Не насиљу над женама", које се сваке године обиљежавају као дио глобалне кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама", је организовао 04. децембра 2018. године у Великој сали Административног центра Владе Републике Српске у Бања Луци конференцију под називом  Представљање инструмената за праћење мултисекторске сарадње на локалном нивоу у раду на случајевима насиља над женама и у породици". Овакве врсте стручних конференција Гендер центар Републике Српске већ традиционално организује у оквиру наведених кампања.

Конференција је организована уз подршку програма UN Women "Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и насиља у породици у Босни и Херцеговини", који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Циљ конференције је био представљање резултата пројекта „Повећање приступа квалитетнијим мултисекторским услугама за особе које су преживјеле насиље над женама и у породици на локалном нивоу",  а свим присутним се обратила мр Мирјана Лукач, директорица Гендер центра Републике Српске. Гендер центар је као координационо тијело Републике Српске за провођење, праћење провођења и извјештавање Владе Републике Српске о програмима и мјерама према Конвенцији у протеклом периоду реализовао велики број активности у циљу спречавања насиља над женама.

На конференцији је присуствовало преко 80 учесника, представника министарстава и институција Владе Републике Српске, локалних заједница, центара за социјални рад, међународне заједнице, невладиних организација, судије и тужиоци, представници академске заједнице и студенти Универзитета у Бања Луци. Присутни су били у прилици да сазнају више о инструментима за праћење примјене Истанбулске Конвенције у Републици Српској, као и инструментима за праћење мултисекторске сарадње на локалном нивоу у раду на случајевима насиља над женама и у породици. Поред тога, представљен је Приручник за мултисекторски одговор на насиље над женама и у породици, као и налази и препоруке менторских посјета пружаоцима услуга на локалном нивоу у случајевима насиља над женамa и у породици.

Насиље у породици, и насиље над женама уопште, представљају цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности,  најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Без обзира на то да ли се дешава у породици или на радном мјесту, скоро увијек је у питању  блиско и познато окружење. Једна од основних карактеристика савременог друштва је нулта толерантност на сваки облик насиља, па тако и насиља над женама и у породици, те је стога лако закључити да је највећи изазов једног друштва дати одговор на питање: Како дјеловати тамо гдје се сударају ове двије вриједности - приватност и друштвена нетолерантност на насиље. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема.  Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. 

Овом приликом Гендер центар је позивао све институције Републике Српске, организације цивилног друштва, медије, појединце и појединке, да се придруже обиљежавању глобалне кампање против насиља над женама, те да никад не прећуте насиље над женама и дјевојчицама.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.